2009/233

Rapport

Kinderen van verzoekers (10 en 13 jaar oud) zijn in het kader van ots en uithuisplaatsing gedurende 9 weken in een time out project in Frankrijk geplaatst. Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam had ouders niet van te voren hierover geïnformeerd.

Verzoekers klagen erover dat BJZ zonder hun toestemming en zonder toestemming van de rechter de kinderen in een time-out project in Frankrijk heeft geplaatst en geen goede juridische onderbouwing van die plaatsing heeft gegeven.

De gang van zaken rond de deelname aan het time-out project wijkt af van de normale procedure waarbij juist sprake is van intensieve communicatie met ouders. Formeel zijn er geen beletselen tegen ontbreken specifieke toestemming van ouders en rechter. Over blijft de vraag of het behoorlijk was ouders voor een voldongen feit te plaatsen. Willen zij gebruik kunnen maken van hun recht om BJZ te verzoeken af te zien van deze maatregel dan dienen zij hierover te worden geïnformeerd. Er kan aanleiding zijn om ouders pas te informeren nadat de kinderen bij hen weggehaald zijn indien risico bestaat dat ouders hun kinderen aan kinderbeschermingsmaatregel onttrekken. De No ziet niet in waarom BJZ ouders nog niet kon informeren op het moment dat kinderen al onder de hoede van BJZ waren. Het ontbrak BJZ aan beleid in de communicatie met ouders.

BJZ liet verzoekers in het kader van de juridische onderbouwing weten dat er geen sprake was van een plaatsing in het buitenland omdat het om een Nederlands project in Frankrijk gaat. Daarbij miskent BJZ dat het voor ouders een rol speelt dat de kinderen zich in het buitenland bevonden, zij ver van ouders verwijderd zijn en verblijf in buitenland toezicht bemoeilijkt waardoor extra afhankelijkheid van hulpverleners bestaat.

Gegrond; vereiste van fair play

Gegrond; motiveringsbeginsel

Instantie: Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam

Klacht:

Zonder toestemming van verzoekers en de rechtbank twee van verzoekers kinderen in een Time-out project in Frankrijk geplaatst en evenmin een goede juridische onderbouwing van de plaatsing gegeven.

Oordeel:

Gegrond