Ombudsman benadrukt belang Europese samenwerking

BeNeLux-Europa-Prijs voor Nationale ombudsman Reinier van Zutphen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Reinier van Zutphen

  Nationale ombudsman Reinier van Zutphen ontving op zaterdag 10 juni de BeNeLux-Europa-Prijs voor zijn 'bijzondere verdiensten op het gebied van burger, overheid en rechtspraak'. Hij ontving de prijs namens het BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.), uit handen van voorzitter prof. Anton van der Geld en raadsheer prins Charles Louis de Merode.

  De BeNeLux-Europa-Prijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen die uitzonderlijke prestaties doen op het gebied van samenwerking binnen de Benelux. Er gaat extra aandacht uit naar inspanningen die de Europese integratie versterken. 2023 was door het bestuur en Raad van Advies van het B.U.C. uitgeroepen tot het jaar van 'Humaniteit en Rechtvaardigheid'. In dat perspectief zien zij de ‘talloze, onvermoeibare inspanningen voor mens en wereld van Reinier van Zutphen sinds 2015 in Nederland’.

  Inzet op samenwerking Europese ombudsmannen

  Een zaal vol aanwezigen zag hoe van Zutphen de prijs in ontvangst nam. Van Zutphen benadrukte het belang van internationale samenwerking van de ombudsinstituties: "Maatschappelijke uitdagingen gaan meer en meer over landsgrenzen heen. Onderwerpen als vluchtelingenstromen en het klimaat raken alle landen en vragen om gezamenlijke oplossingen. Maar ook de positie van kwetsbare mensen en hoe je die bereikt wordt internationaal steeds belangrijker. De afgelopen jaren heb ik daarom stevig ingezet op contact en verbinding met andere ombudsinstituties. Dat ik nu de BeNeLux-Europa-Prijs ontvang zie ik als een mooie eer en een motivatie om door te gaan op deze weg. Ik kijk daarbij enorm uit naar de wereldconferentie van de International Ombudsmans Institute die de Nationale ombudsman organiseert in 2024. Hierin werken meer dan 200 onafhankelijke Ombudsinstituten uit meer dan 100 landen samen. Een geweldig podium om onze ombudskrachten nog meer te gaan bundelen."