Nationale ombudsman spreekt CBR over mondkapjesbeleid

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Meisje krijgt rijles. Zowel meisje als instructeur dragen mondkapje.

  De Nationale ombudsman heeft met Alexander Pechtold (algemeen directeur van het CBR) gesproken over het mondkapjesbeleid van het CBR. Directe aanleiding hiervoor was een aantal mensen dat bij de ombudsman heeft geklaagd over het feit dat zij zonder mondkapje geen rijexamen konden doen. Het CBR gaf hier geen toestemming voor. In het gesprek met de ombudsman heeft het CBR het beleid en de keuzes die daarin zijn gemaakt verder uitgelegd.

  Nu de actuele RIVM-maatregelen rond het coronavirus snel veranderen, heeft het CBR het mondkapjesbeleid aangepast. Kijk voor de actuele situatie op de site van het CBR.

  Mondkapjesplicht bij praktijkexamen

  Het CBR gaf aan dat het gebruik van het mondkapje tijdens de praktijkexamens verplicht blijft, zolang de 1,5 meter afstand in de omgang de norm blijft. Het risico op verspreiding van het virus of besmetting van kandidaten en medewerkers is anders te groot. Wel wil het CBR in schrijnende situaties een praktijkexamen of rijtest afnemen zonder het gebruik van het mondkapje als de kandidaat vóór het examen een PCR-test doet. Kandidaten met een medische indicatie die geen mondkapje kunnen dragen, kunnen het CBR vragen zonder mondkapje een examen te mogen afleggen. Als het CBR dit verzoek afwijst, kunnen zij daarover bij het CBR een klacht indienen. 

  Uiteraard blijft de Nationale ombudsman de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgen. Kandidaten die door een medische indicatie geen mondkapje kunnen dragen, kunnen zich tot de ombudsman wenden als zij bij het CBR geen gehoor vinden voor hun klacht.