Ombudsman start onderzoek aanhoudingen Feyenoord supporters

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  ME treedt op voor voetbalstadion Feyenoord

  De Nationale ombudsman start een onderzoek naar het grote aantal aanhoudingen van Feyenoordsupporters op zondag 21 februari jl. Met dit onderzoek wil hij een vollediger beeld van de gebeurtenissen krijgen. Hij werkt daarbij op onderdelen samen met de Gemeentelijke ombudsman Rotterdam.

  Het onderzoek is het vervolg op de eerdere verkennende fase waarin een eerste beeld is verkregen over de gang van zaken rond de wedstrijd Feyenoord - Roda JC. De Nationale ombudsman ziet hierin voldoende aanleiding om een onderzoek te starten. Met dit onderzoek wil hij een vollediger beeld van de gebeurtenissen krijgen, met betrokken ambtenaren kunnen spreken en de van belang zijnde documenten kunnen opvragen.

  Ook wil hij beoordelen of op 21 februari 2106 is gehandeld volgens de aanbevelingen die de ombudsman in eerdere rapporten over soortgelijke kwesties deed. Zo onderzocht de Nationale ombudsman in 2008 de arrestatie van 800 Feyenoordsupporters en deed daarbij onder meer de aanbeveling dat niet zonder meer naar het strafrecht kan gegrepen bij openbare ordeproblemen bij voetbalwedstrijden. In 2011 deed hij de aanbeveling om meer openheid te geven over het fotograferen en registreren van voetbalsupporters na een onderzoek naar het willekeurig fotograferen van voetbalsupporters door de politie. De Nationale ombudsman verwacht zijn onderzoek in de zomer van 2016 af te kunnen ronden.

  Bijlagen

  Brief - Opening onderzoek (pdf, 188.36 kB)