EenVandaag: Het jaar van de ombudsman

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  videostill van Reinier van Zutphen

  We spreken Reinier van Zutphen, nu anderhalf jaar de Nationale Ombudsman. Mensen die klachten hebben over hoe ze behandeld worden door de overheid kunnen bij hem terecht. Wat drijft hem, waar stoort hij zich aan, wat kan hij doen, maar ook: hoe kijkt hij terug op de tijd dat hij de populaire Kinderombudsman Marc Dullaert wegstuurde?

  Bekijk de uitzending

  De vader van Van Zutphen was directeur van een internaat voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daardoor leerde de jonge Van Zutphen al vroeg dat je je best moet doen om iedereen mee te kunnen laten doen. Voor zijn huidige baan haalt hij inspiratie uit zijn jeugd.

  Van Zutphen leert als Ombudsman dat meer dan twee miljoen mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Hij ziet veel schulden en armoede. Als hij dan merkt dat deze mensen soms ten onrechte geen toeslagen ontvangen, de overheid zaken nodeloos ingewikkeld maakt, wil hij dat aanpakken. Over het vertrek van de Kinderombudsman is hij kort: “Het termijn liep af. Ik mocht iemand kiezen op die plek en dat heb ik gedaan. That’s it, wat mij betreft.”