Overheid moet gedupeerden kentekenfraude helpen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van kentekenplaten

  De overheid moet de burger helpen bij de problemen die ontstaan door fraude met kentekenplaten, zegt waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren.

  Begin deze week bracht RTL Nieuws het nieuws naar buiten dat criminelen op grote schaal kentekenplaten kopiëren en misbruiken door deze te plaatsen op een identieke auto. Met aldus gekloonde auto’s worden dan onder andere verkeersovertredingen en andere delicten begaan. Gedupeerden van deze fraude moeten nu veel moeite doen om te bewijzen dat zij niet te hard gereden hebben of een delict gepleegd hebben.

  De ombudsman wil dat de overheid de burger in deze gevallen juist helpt. Als een burger kan aantonen dat een overtreding niet met zijn auto maar met een auto met vervalst kenteken is begaan, "dan is het de taak van de overheid om actief een oplossing voor dat probleem te zoeken. Het moet niet zo zijn dat zo'n burger allemaal rechters af moet lopen om telkens aan te tonen dat het niet zijn auto is waarmee een overtreding is begaan." Aldus Van Dooren in een reactie op het nieuws.

  De Nationale ombudsman gaat hierover in gesprek met de betrokken overheidsinstanties.

  Links

  Interview RTL Nieuws (14 januari 2015) www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/criminelen-produceren-kentekenplaten