Op straat gezet

Op deze pagina

  Column
  Moeder zit met twee kinderen op de bank en knuffelt ze

  Van de een op de andere dag wordt Lydia (niet de echte naam) door haar ex-man op straat gezet met haar vijf kinderen. Ze heeft nog geen nieuwe woning. Een bijzonder vervelende situatie. Naast de zorg voor haar vijf kinderen is het lastig om een vaste verblijfsplaats te vinden. Daarom gaat ze naar de gemeente toe. Ze vraagt of ze haar kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe verblijfsplaats.

  Tijdelijke plek

  Dat doet de gemeente. Al snel hoort Lydia dat ze tijdelijk terecht kan in een bungalowpark. Lydia is blij dat ze een plekje heeft gevonden. Maar Lydia weet dat ze niet voor lang in het bungalowpark mogen blijven. En dus vraagt ze de gemeente opnieuw om haar te ondersteunen.

  Maar deze keer krijgt ze niet zo snel reactie van de gemeente als ze had gehoopt. Wel hoort Lydia van een regio aan de andere kant van het land dat ze haar en haar gezin daar kunnen opvangen in een gezinsopvang. Maar hiervoor heeft Lydia wel eerst een verwijzing van haar huidige gemeente nodig. En ook daar krijgt ze geen reactie op. De gemeente laat wel weten dat ze verschillende opvangplekken hebben, maar dat er niet genoeg plek is voor alle kinderen samen. Dat zou betekenen dat de kinderen uit elkaar worden gehaald. Lydia wil dit absoluut voorkomen.

  Met spoed op zoek naar een oplossing

  Over een paar dagen moet Lydia al uit het huisje op het bungalowpark, maar er is nog geen oplossing gevonden met de gemeente. Met veel stress belt ze naar de Nationale ombudsman. Onze collega Nancy neemt gelijk contact op met de gemeente en vraagt hen met spoed om Lydia te helpen, zodat ze kunnen voorkomen dat vijf kinderen met hun moeder op straat komen te staan.

  Kort daarna belt de gemeente met Lydia en belooft haar dat ze voor de tussentijd onderdak voor haar en haar kinderen zullen regelen in een hotel. Maar een paar dagen later heeft Lydia nog niets gehoord. Opnieuw vraagt Nancy aandacht bij de gemeente voor de situatie van Lydia.

  Ga voortvarender te werk

  Dan gaat het gelukkig snel. De gemeente is druk in overleg met verschillende instanties om zo snel mogelijk een nieuwe plek te vinden voor Lydia en haar gezin. Lydia belt met Nancy en vertelt dat ze blij is dat de gemeente haar nu goed op weg helpt. Daar ben ik ook blij om. Ik hoop wel dat de gemeente dit de volgende keer voortvarender aan pakt. En dat mijn hulp niet nodig is.

  De personen op de foto zijn niet de personen uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 14 oktober 2023.