Zzp'er? Een dicht loket

Op deze pagina

  Column
  Vrouw kijkt uit raam

  Mara (niet de echte naam) geeft sport- en yogalessen. Maar door corona sluiten die scholen en slinkt het aantal lessen dat zij geeft dramatisch. En daarmee een groot deel van haar inkomsten. Haar vriend werkt in de horeca, ook voor hem is er geen werk. Ze komen hierdoor financieel in de knel. Maar hulp zoeken zijn ze niet gewend. Ze konden zich altijd goed redden, ook financieel. Dus worstelen ze door en komen steeds verder in de problemen. Ook met de huur.

  Eenpitter

  Rodney (niet de echte naam) kan net rondkomen, hij is vorig jaar een eigen bedrijfje gestart en timmert als eenpitter hard aan de weg voor een vliegende start. Tot het coronavirus uitbreekt. Hij haalt de eerste maanden van de crisis geen enkele opdracht meer binnen. Zijn bedrijf stort in. Terwijl hij veel had geïnvesteerd en een mooie werkplek had gehuurd. Dat loopt allemaal gewoon door. Hij is stilletjes een enorme schuld aan het opbouwen en weet niet hoe lang hij nog het hoofd boven water houdt. Nu zomaar zijn bedrijf opgeven, dat wil hij niet. Hij heeft er zo hard voor gewerkt.

  Schulden

  Veel ondernemers hebben het zwaar. De coronacrisis hakt er ook bij hen ongenadig hard in. Ze komen in de financiële problemen. Maar hebben vaak geen idee wat ze dan van de overheid kunnen verwachten. Of ze stappen naar de gemeente voor schuldhulp en krijgen te horen: "We helpen alleen mensen in loondienst”. Opeens pas je als ondernemer niet in een hokje. En ondertussen stapelen de schulden zich op.

  Meldpunt voor zzp'ers

  (Dit meldpunt is inmiddels gesloten). Door de crisis zullen veel zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers), ondanks het steunpakket, financieel kopje-onder gaan. Er wordt de komende tijd een grote vraag naar schuldhulp verwacht. De gemeente is er om mensen in de schulden te helpen. Maar staat de gemeente wel voor jou als zzp'er klaar? Ik krijg signalen dat ondernemers worden geweigerd of schuldhulp voor hen zelfs nog niet bestaat.

  Daarom start ik een groot onderzoek naar de toegang van zzp’ers tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Afgelopen maandag 1 maart opende ik hierover een meldpunt voor zzp'ers. Ik roep hen op hun ervaringen met die toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening met de ombudsman te delen.

  Zzp'ers als Mara en Rodney vragen om bijzondere aandacht. Gemeenten moeten voldoende deskundigheid en capaciteit in huis halen. Zodat zij goed voorbereid zijn op de verwachte grote vraag naar hulp van zzp'ers! 

  Heb je ook als zzp'er moeite om schuldhulp van de gemeente te krijgen? Bel dan gratis de Nationale ombudsman 0800 – 33 55 555.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de column.

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 6 maart 2021.