Een ongewenste herinnering

Op deze pagina

  Column
  Vrouw zit op begraafplaats bij graf van overleden man

  Aline (niet de echte naam) staat er al een aantal jaren alleen voor. Haar man is vier jaar geleden overleden. Wanneer ze een mailtje krijgt van Logius, komt het verdriet weer keihard binnen. Ze mailen namelijk over de DigiD van haar overleden man.

  Berichten aan overleden personen

  Tijdens het lezen, denkt u misschien: dat klink bekend. En dat is niet zo gek. In 2017 en 2018 besteedde ik al aandacht aan dit probleem. Zo bracht ik hierover mijn rapport 'Hoezo MIJNoverheid?' uit en schreef ik een column. Het probleem: Logius stuurde berichten gericht aan overleden personen. Een hele nare situatie voor de partners en geen manier van behoorlijk contact met de overheid. Het probleem lijkt zich helaas nog altijd voor te doen.

  Verlopen DigiD

  Dus ook voor Aline. Het mailtje dat zij krijgt, gaat over de langere tijd niet gebruikte DigiD van haar man. Een DigiD verloopt om veiligheidsredenen drie jaar nadat het voor het laatst gebruikt is. Logius herinnert iemand hieraan door een mailtje te sturen. Wanneer Aline dit mailtje leest komt de pijn van het verlies weer terug en voelt ze zich erg naar. Ze vraagt Logius waarom ze zo'n mailtje krijgt. Haar man is tenslotte overleden.

  Geen begrip voor de situatie

  Logius legt Aline uit waarom mensen een mailtje ontvangen als een DigiD drie jaar niet gebruikt is. Een vrij standaard reactie. Ze tonen geen begrip voor Alines situatie en voor het feit dat ze het erg pijnlijk vindt dat er geen rekening wordt gehouden met het overlijden van iemand.

  Aline is niet blij met de reactie van Logius. Ze zoekt contact met de Nationale ombudsman en spreekt onze medewerker Nancy. Zij begrijpt dat dit een hele vervelende situatie is voor Aline en neem contact op met Logius. Ze vraagt hen contact op te nemen met Aline en haar uit te leggen welke keuzes Logius maakt wanneer iemand overlijdt. Ze vraagt hen ook te kijken naar hun manier van communicatie over dit soort zaken.

  Excuses

  Niet veel later krijgt Nancy reactie van Logius. Nu reageren ze wel empathisch. Ze hebben met Aline gebeld en volgens hen een prettig gesprek gevoerd. Ze hebben hun welgemeende excuses aangeboden en de vragen van Aline beantwoord. Ook hebben ze Aline een bloemetje aangeboden ter excuus.

  Verder in gesprek

  Ik ben blij te zien dat Logius het netjes heeft opgelost met Aline. Maar het verbaast me dat dit probleem zich nog altijd voordoet. Wij gaan verder in gesprek met Logius om ervoor te zorgen dat dit probleem nu écht wordt opgelost.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 14 augustus 2021.