Plots iemand op de achterbank

Op deze pagina

  Column
  Vrouw doet rijexamen

  Winnie* is nerveus. Over een uurtje moet ze afrijden. Ze is drie keer eerder gezakt voor het rijexamen en hoopt vurig dat ze nu zal slagen. Ze wacht in de hal van het examencentrum totdat ze haar examenrit kan starten. Haar rij-instructeur kijkt op het publicatiebord wie bij Winnie in de auto zal zitten als examinator. Dat blijkt Harry*.

  Nog een paar minuten en het is zover. Maar dan verschijnt niet Harry, maar een andere examinator, Ron*. Hij blijkt het examen bij Winnie af te nemen. En er zal nóg iemand meerijden. Iemand die nu in opleiding is als examinator (dit heet een 'mentorexamen'). Kortom, er zit dus niet alleen iemand naast Winnie, maar ook op de achterbank.

  De zenuwen gieren door Winnies keel. Hier had ze niet op gerekend! Haar eigen rij-instructeur zou al niet meerijden met de examenrit. Juist omdat iemand op de achterbank haar extra zenuwachtig maakt. Hoe kan dit nu zo uitpakken? Winnie en haar rij-instructeur horen dat Harry en Ron vlak voor het examen geruild hebben. Harry neemt nu het examen bij iemand anders af. Dat had de rij-instructeur van die persoon gevraagd. Dit omdat die persoon al drie keer eerder bij Ron afgereden had. Zo komt het dat Winnie nu Ron krijgt. En het lag al vast dat er met Ron nog een examinator in opleiding zou meerijden.

  Winnies rij-instructeur is het niet eens met de gang van zaken. Hij klaagt bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) dat gaat over de rijexamens. Die laten weten dat de regels gewoon gevolgd zijn. Daarop stapt hij naar ons. Bij de ruil heeft men geen oog gehad voor de gevolgen voor Winnie. Dat vindt hij niet juist. Ook wisten ze pas van de ruil op het laatste moment. Winnie heeft zich dus niet goed kunnen voorbereiden op de extra persoon die de ruil met zich meebracht.

  We zijn dit met de rij-instructeur eens en vragen opheldering bij het CBR. Het CBR realiseert zich achteraf dat te weinig gekeken is naar de gevolgen voor Winnie. Hoewel een situatie als die van Winnie niet vaak voorkomt, besluiten ze hun regels voor ruilverzoeken aan te passen. Bij ruilen is nu toestemming nodig van alle mensen die betrokken zijn bij de ruil. Wel blijft het zo dat er soms -naast de examinator- ook een examinator in opleiding bij het examen meerijdt.

  U vroeg zich ongetwijfeld af of Winnie geslaagd was voor haar examen. Helaas niet. Gezien de ongelukkige omstandigheden voor haar examen, krijgt ze haar volgende examen kosteloos van het CBR. Een mooie oplossing. We wensen Winnie een goede rit en hopen dat ze slaagt!

  *gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column