Chihuahua, scherp en fel

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw

  Francisca* fokt kleine gezelschapshondjes, chihuahua’s. Inmiddels heeft ze er vijftien, in hokken in en om haar huis. Over het algemeen zijn de chihuahua’s leuk en gezellig, maar ze kunnen scherp en fel uithalen naar andere, grotere honden. Er wordt wel eens gezegd dat honden en baasjes op elkaar lijken, daarover later meer.

  Een paar jaar geleden zijn er tijdens een controle van de Dierenbescherming verschillende misstanden bij Francisca’s kennel geconstateerd. Er is toen afgesproken dat buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) Martin terug zou komen voor een hercontrole. Francisca voelt zich onder druk staan, ze heeft veel stress. Ze heeft al een keer niet opengedaan als Martin aanbelde, maar nu komt ze er niet onderuit, hij heeft een machtiging tot binnentreden. Francisca belt meteen haar man op zijn werk om haar bij te staan.

  Haar man komt meteen naar huis en laat Martin en een ambtenaar van de dierenpolitie binnen. Martin wil de hondjes en hun leefsituatie bekijken en daar foto’s van nemen. Maar Francisca vertrouwt Martin niet alleen met haar hondjes en gaat met hem mee. De hondjes zijn onrustig door de drukte en Francisca probeert ze te kalmeren, maar loopt daarbij volgens Martin continu in de weg. Hij vraagt haar om weg te gaan, maar keer op keer weigert ze dat. Volgens Martin heeft hij Francisca zelfs driemaal gevorderd om weg te gaan. Hij is het zat en besluit haar aan te houden. Ze wordt geboeid en daarbij verliest Francisca  haar bewustzijn.

  Wat zou u hebben gedaan als u Francisca was? Of als u Martin was? Of haar man? Francisca en haar man dienen een klacht in bij mij. In de kern komt het er op neer dat opsporingsambtenaar moet kunnen omgaan met iemand die ‘scherp en fel’ reageert en hem hindert in zijn werk. Kun je iemand dan meteen aanhouden en in de boeien slaan? Vaak zijn er alternatieven voor handen. In dit geval had Martin haar man kunnen vragen om Francisca te kalmeren, haar man heeft een goede, bemiddelende invloed op iedereen. Of misschien had Martin even pas op de plaats kunnen maken, er was immers geen spoedeisende of dreigende omstandigheid.

  Honden en mensen. Als je weet hoe je er mee om moet gaan, dan kun je ook met de felle en scherpe types overweg.

  * Gefingeerde naam