Examenstress

Op deze pagina

    Column
    Foto van tienerjongen

    Markus* wil zijn Havodiploma halen. Nog slagen voor twee vakken en dan is het diploma van hem. Hij schrijft zich in voor het staatsexamen van deze vakken, geschiedenis en natuurkunde. Althans, hij denkt dat hij zich inschrijft voor natuurkunde

    De avond voor het examen natuurkunde ontdekt Markus tot zijn schrik dat hij zich via internet heeft ingeschreven voor natuurwetenschappen. Hij belt de volgende dag gelijk met DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), die gaat over inschrijvingen voor staatsexamens. Hij legt zijn vergissing uit. Ook vraagt hij of het examen natuurwetenschappen dan kan meetellen voor zijn diploma, in plaats van natuurkunde. DUO zegt Markus dat dat niet kan. Het vak is jaren geleden uit het HAVO pakket Economie & Maatschappij gehaald. Ook kan hij zich niet aanmelden voor de derde termijn waarop het examen natuurkunde wordt aangeboden. Die is bedoeld voor studenten die door overmacht het examen eerder niet hebben kunnen maken.

    Markus is ten einde raad. Hij weet al precies wat voor vervolgopleiding hij wil doen. Daar kan hij door de foute inschrijving nu zeker nog een jaar op wachten. Hij moet er niet aan denken. Hij besluit mij zijn verhaal voor te leggen. Ik kan mij zijn vervelende situatie goed voorstellen. Mogelijk een studiejaar verliezen is een erg ingrijpend gevolg van een kleine vergissing. Ik vraag DUO of zij Markus bij uitzondering willen laten deelnemen aan het examen natuurkunde in de derde termijn.

    DUO weigert dit in eerste instantie. Markus heeft veel momenten gehad waarop hij de vergissing had kunnen ontdekken. Bijvoorbeeld op de bevestiging van zijn inschrijving voor het examen natuurwetenschappen. Bovendien is het examen in de derde termijn niet bedoeld voor vergissingen zoals deze. Daarop bel ik DUO. Ik vraag DUO de beslissing toch te heroverwegen. Want Markus schreef zich in voor een Havo-eindexamenvak. Maar blijkbaar kon hij zich per ongeluk aanmelden voor een vak dat helemaal geen onderdeel is van het Havodiploma. Je zou verwachten dat dat, bij een aanmelding via internet, toch beter zou moeten kunnen.

    Uiteindelijk heb ik goed nieuws voor Markus. Bij hoge uitzondering mag hij het examen natuurkunde toch maken. Ik stel het zeer op prijs dat DUO hem die kans alsnog geeft. Markus is blij en opgelucht. Ik wens hem alle succes met zijn examen.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column