Defensie gaat goed gesprek aan

Op deze pagina

  Column
  Lachende man

  Remko* is als marinier uitgezonden naar Afghanistan. Daar krijgt hij samen met vier anderen een ernstig ongeluk. De auto waarin zij zitten raakt van de weg en rolt negen meter lager in een rivierbedding. Met een bloeding in zijn lies, gebroken enkel en pijn in zijn rug wordt Remko naar het militair Field Dressing Station gebracht. Daar zet een arts zijn enkel met schroeven vast en verhelpt de bloeding. Van zijn rug maakt de arts foto's, maar kan niets vinden.  

  Remko wordt naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht vervoerd om verder te herstellen van zijn verwondingen. Zijn enkel geneest goed en de schroeven mogen er uit. Maar Remko houdt last van zijn rug. Toch moet hij weer aan het werk. Tijdens oefeningen in Noorwegen en Groot-Brittannië krijgt hij echter zulke problemen met zijn rug dat hij uiteindelijk wordt afgekeurd. Een enorme klap voor Remko, want hij houdt van zijn werk.

  Hij heeft het gevoel dat de behandeling van zijn rug destijds niet goed is geweest. Remko klaagt hierover bij de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) van het Ministerie van Defensie. Die doet onderzoek naar hoe de militaire gezondheidszorg te werk is gegaan. De IMG onderzoekt de medische behandeling van Remko, maar kan over zijn rug weinig opheldering geven. Er blijken hierover stukken in zijn medisch dossier te ontbreken. Een goede verklaring hiervoor krijgt Remko niet. Dit staat hem allerminst aan en dat laat hij de IMG weten. Bovendien zegt hij zijn medische behandeling destijds onzorgvuldig te vinden. De IMG geeft hem geen duidelijkheid en gaat ook niet met hem in gesprek.

  Daarom stapt hij naar mij. Remko voelt zich allerminst serieus genomen en is zijn vertrouwen in Defensie helemaal kwijt. Dat kan ik me goed voorstellen. Ik vind het onderzoek van de IMG naar Remko's klachten onvoldoende. Ze hadden met hem in gesprek moeten gaan over zijn situatie. Bovendien hadden ze Remko moeten uitleggen waarom er stukken ontbreken in zijn medisch dossier. Want daar kan gewoon een goede verklaring voor zijn. Het is ernstig dat Remko zijn vertrouwen kwijt is. Want uitgezonden militairen verdienen dat Defensie goed voor hen zorgt.

  Ik vraag de minister van Defensie opnieuw onderzoek te doen en met Remko in gesprek te gaan om zijn vertrouwen te herstellen. Gelukkig gebeurt dit en Remko laat mij weten dat hij het een bijzonder aangenaam gesprek vond. Zijn kritiekpunten zijn serieus besproken en alles waar niet direct antwoord op was, werd voor hem uitgezocht. Hij heeft meer vertrouwen in een goede uitkomst. Ik ben blij voor Remko en vind het fijn dat Defensie het gesprek is aangegaan, want dat is vaak de beste oplossing.  

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column