Duur 0900 nummer?

Op deze pagina

    Column
    Man met bril

    Van een behoorlijke overheid mag je verwachten dat elke schijn van partijdigheid wordt vermeden. Dit geldt voor alle overheidsinstanties. En helemaal voor een onafhankelijke toezichthouder zoals de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) die toeziet op een eerlijke telecommarkt. Dat moet Clemens (niet de echte naam) gedacht hebben toen hij mij een brief schreef.

    Clemens is eigenaar van een telecomonderneming en maakt bedrijven telefonisch bereikbaar via een 0800- of 0900-nummer. Hij is dan ook behoorlijk geïrriteerd als hij op de website van de OPTA een bericht leest waarin staat: ‘Bel OPTA niet voor vaste nummers achter dure 0900-nummers van bedrijven.’ Clemens vindt het absurd dat een onafhankelijke toezichthouder zich zo uitlaat over een subjectief begrip als ‘duur’. Bovendien meent hij hierdoor economisch schade te ondervinden: enkele klanten hebben hem laten weten af te zien van een 0900-nummer omdat de OPTA deze als duur bestempelt. Hij vraagt daarom meteen aan de OPTA om het woord ‘duur’ uit de tekst te schrappen. Maar de OPTA wijst zijn verzoek af. In een toelichting legt zij uit waarom. Veel mensen bellen naar de OPTA om het – goedkopere – vaste nummer achter een 0900-nummer op te vragen. Aangezien de OPTA niet over deze informatie beschikt, wil zij met dit bericht mensen erop wijzen dat ze hiervoor niet bij de OPTA terecht kunnen.

    Clemens voelt zich benadeeld en vraagt of wij hem kunnen helpen. Wij polsen eerst bij de OPTA om een reactie. Hieruit blijkt dat hun berichtgeving gericht is op het voorkomen van onnodige telefoontjes en het bijstellen van mogelijk onjuiste verwachtingen bij consumenten en bedrijven. Bovendien blijkt uit het bericht dat de OPTA alleen díe 0900-nummers bedoelt die door het publiek als relatief duur worden ervaren. En dus niet dat het een algemeen OPTA-standpunt is dat alle 0900-nummers duur zijn.

    Op basis van deze uitleg en na het lezen van bericht op de site moet ik Clemens toch ongelijk geven. Het ligt niet voor de hand om de tekst op de website van de OPTA zó te lezen dat de OPTA van mening zou zijn dat alle 0900-nummers duur zijn. Kortom: ik vind niet dat hier sprake is van schijn van partijdigheid of vooringenomenheid. En zo hoort het natuurlijk bij een onafhankelijke toezichthouder.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.