U hoort nog van ons

Op deze pagina

  Column

  Veel klachten die bij ons binnenkomen, gaan over de traagheid van de overheid. Neem het verhaal van meneer Otten*, die het drie jaar wachten meer dan zat is. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) heeft het in deze zaak ook wel erg bont gemaakt. Heeft u even?

  Meneer Otten heeft volgens het UWV in het verleden te veel wao-uitkering ontvangen. Daarom moet hij ruim € 13.500 terug betalen. Da’s natuurlijk niet niks. Meneer Otten wil wel aannemen dat hij teveel wao-uitkering heeft ontvangen. Het is ingewikkeld, maar hij komt met zijn eigen berekening op een bedrag van hooguit € 5.300. Dit laat hij het UWV weten. Het UWV erkent dat de eerste berekening inderdaad niet klopt. Maar wat het bedrag van de vordering dan wél moet zijn, dat zegt het UWV opnieuw te moeten berekenen. Op de definitieve beslissing van het bedrag moet meneer Otten nog even wachten. Er gaan maanden voorbij zonder dat meneer Otten een bericht krijgt van het UWV. Na verschillende telefoontjes blijkt dat het UWV het bedrag nog steeds niet kan vaststellen. Het UWV wacht namelijk nog op informatie van een ex-werkgever van meneer Otten. Nog weer even geduld dus…

  Na ruim drie jaar niets gehoord te hebben van het UWV, ontvangt meneer Otten plots een acceptgiro. Met het verzoek om binnen een maand ruim € 9.800 te betalen. Geschrokken belt hij met het UWV en al gauw blijkt dat hij dit bedrag – dat bovendien onder voorbehoud is - nog niet hoeft te betalen. Maar welk bedrag hij nou wél terug moet betalen, weet meneer Otten dan nog steeds niet. Omdat hij de zaak wil afwikkelen, doet hij een betalingsvoorstel aan het UWV. Hij stelt voor om het door hem berekende bedrag in twee termijnen te betalen. Maar zijn goede wil wordt niet beantwoord. Het geduld van meneer Otten is nu echt op en daarom trekt hij bij mij aan de bel. Ik begrijp dat meneer Otten wil weten waar hij aan toe is en daarom start ik een onderzoek.

  En dan heeft het UWV de zaak uitgezocht. Wat blijkt? Meneer Otten heeft niet teveel ontvangen en heeft zelfs nog recht op een nabetaling van € 3.400. Een pak van het hart voor meneer Otten, dat wel. Maar ik vind dat de beslissing van het UWV veel te lang op zich heeft laten wachten. En dat terwijl meneer Otten op alle fronten heeft meegewerkt en signalen heeft afgegeven. Tussen de afdelingen van het UWV heeft onvoldoende afstemming plaatsgevonden. Zelfs nadat bleek dat meneer Otten recht had op een nabetaling, ontving hij toch nog het verzoek om een openstaand bedrag terug te betalen. Bij het UWV weet de rechterhand niet wat de linker doet. Inmiddels heeft meneer Otten de nabetaling ontvangen. Ook al duurde het veel te lang, hij is uiteindelijk wel serieus genomen.

  * Om privacyredenen is de naam veranderd