Pijnlijke herkeuring

Op deze pagina

    Column

    "Door toedoen van de keuringsarts van het UWV ben ik in een negatieve spiraal terecht gekomen." Mevrouw Leemans schrijft mij over haar nare ervaring tijdens een herkeuringsbezoek aan het UWV. Ruim tien jaar geleden heeft zij een auto-ongeluk gehad waaraan zij nek- en rugklachten heeft overgehouden. Omdat zij hierdoor deels arbeidsongeschikt is verklaard, krijgt zij een oproep om voor een herkeuring bij het UWV te komen.

    Bij het lichamelijk onderzoek oefent de arts druk uit op haar nek en schouders. Dit pakt totaal verkeerd uit. Mevrouw Leemans krijgt het benauwd, voelt een scherpe pijn in haar borstkast en raakt hiervan overstuur. De arts biedt excuses aan. Maar de pijn gaat niet weg, ook niet na een nacht pijnstillers slikken. Daarom neemt ze contact op met de orthomanuele arts die haar in het verleden ook heeft behandeld. Daar kan ze gelukkig snel terecht voor een behandeling van de ontstane klachten.

    Mevrouw Leemans dient een klacht in bij het UWV en stelt hen aansprakelijk voor de kosten van de haar arts. Deze kosten worden namelijk niet door haar zorgverzekering vergoed. Volgens het UWV is het medisch gezien onwaarschijnlijk dat de uitgeoefende druk door de keuringsarts heeft geleid tot de pijnklachten. Maar het UWV betreurt de gang van zaken en is bereid om het consult van de orthomanuele arts te vergoeden. Ondanks deze toezegging blijft de betaling uit. Inmiddels lopen de kosten voor de orthomanuele arts behoorlijk op want ze is nog steeds bij hem in behandeling. Daarom trekt ze bij mij aan de bel.

    Om een completer beeld te krijgen informeer ik zowel bij het UWV als bij de orthomanuele arts. De orthomanuele arts laat weten dat hij het zeer waarschijnlijk vindt dat de klachten een gevolg zijn van het handelen van de UWV-arts. Mevrouw Leemans ging immers al drie jaar zonder behandelingen door het leven en meldt zich na de herkeuring bij hem met in alle hevigheid teruggekomen pijnklachten. Het UWV blijft bij haar standpunt dat het handelen van de keuringsarts niet de oorzaak is van de toegenomen klachten. Ik ben geen arts maar hecht meer waarde aan de verklaring van de orthomanuele arts omdat het UWV slechts volstaat met een ontkenning.

    De toegezegde vergoeding wordt uiteindelijk pas na mijn tussenkomst door het UWV uitbetaald. Maar over vergoeding van de vervolgconsulten van mevrouw Leemans zwijgt het UWV nog steeds. Het lijkt mij redelijk dat het UWV die vervolgconsulten ook vergoedt. Het UWV blijft bij haar standpunt maar besluit toch om de behandelkosten van de orthomanuele arts uiteindelijk te vergoeden. Hopelijk is hiermee de negatieve spiraal waarover mevrouw Leemans mij schreef, doorbroken.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd