Omgaan met de pers

Op deze pagina

    Column

    Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een actievoerder van Fathers4Justice! Deze actiegroep strijdt, vaak verkleed als superhelden, voor het recht van gescheiden vaders op omgang met hun kinderen. Zo beklom op juli 2006 één van de leden verkleed als Batmans maatje, Robin, de Waalbrug in Nijmegen.

    Journaliste Lois* maakte die ochtend een verslag voor de radio van deze actie. En waar anders kan dat beter dan direct onder de boog van de brug waar 'Robin' op staat? Daar sluit ze zich aan bij drie andere demonstrerende actiegroepleden. De politie is ook ter plaatse. Die besluit aan het einde van de ochtend om Robin voor zijn eigen veiligheid en die van het verkeer op de brug, van de boog te halen.

    Omdat het groepje actievoerders op de brug een veiligheidsrisico voor Robin is, doordat ze hem telkens toeroepen en aanmoedigen, besluit de politie hen, inclusief Lois, eerst van de brug te halen. Lois zegt de agent dat ze journaliste is en niet wil vertrekken. Ze heeft recht op vrijheid van nieuwsgaring. Toch moet ze weg van de agent. Als Lois hier niet direct op reageert, duwt de agent haar de gewenste richting op. Daarbij bezeert ze haar knie.

    Lois is het niet eens met het feit dat zij als journalist weg moest van de brug en de hardhandige manier waarop de agent haar behandelde. Ze dient een klacht in bij het politiekorps. Het korps zegt haar echter dat ze terecht van de brug is gehaald, vanwege de veiligheidsrisico's. Ook vindt het korps dat de agent niet onbehoorlijk is geweest, door Lois in de goede richting te duwen.

    Lois is het hier niet mee eens en legt haar klachten voor aan mij. Als ik de gang van zaken bekijk, vind ik het terecht dat de politie haar van de brug heeft gehaald. De politie moet vrije nieuwsgaring respecteren, maar als het voor de openbare orde of veiligheid noodzakelijk is, kan de politie dit grondrecht beperken. En de situatie op de brug vroeg hier om.

    Ook vind ik dat de agent niet te hardhandig is geweest. Voor de veiligheid was het nodig dat iedereen, van de brug moest. De agent heeft Lois dit een paar keer gevraagd. Toen zij dit niet deed, kon hij niet anders dan haar zelf van de brug te verwijderen.

    Wel vind ik het niet professioneel van de agent dat hij negeerde dat Lois journaliste is. Volgens de regels in zo'n situatie had hij haar moeten verwijzen naar de persvoorlichter van de politie. Die informeert de media dan en is bij grote gebeurtenissen ook aanwezig om de media te begeleiden. Ik vraag het verantwoordelijke politiekorps dan ook de communicatie te verbeteren tussen de medewerkers van het korps, in een situatie waarbij het noodzakelijk is om vrije nieuwsgaring te beperken.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd