Ombudsman start onderzoek naar Schengen Informatie Systeem

Nieuwsbericht

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de manier waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst ongewenste vreemdelingen signaleert in het Schengen Informatie Systeem. Aanleiding voor het onderzoek is een verzoek van de commissie Meijers, de permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht.

Het Schengen Informatie Systeem is een geautomatiseerd register met internationale opsporingsinformatie voor politie en justitie. Het bevat bijvoorbeeld gegevens over ongewenste vreemdelingen, vermiste personen en gestolen voertuigen. Ieder Schengenland is verantwoordelijk voor de juistheid van de signalering die het toevoegt.

Het onderzoek van de Nationale ombudsman richt zich uitsluitend op de signalering van mensen in de categorie 'ongewenste vreemdelingen'. Wanneer een vreemdeling ongewenst is, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst een signalering opnemen in het Schengen Informatie Systeem. De vreemdeling zal dan de toegang tot het hele Schengengebied worden geweigerd. Onzorgvuldige gegevensverwerking kan voor de betrokkenen dan ook grote gevolgen hebben. De Nationale ombudsman wil meer inzicht in de afwegingen die de IND maakt voordat een signalering wordt opgenomen. Daarnaast richt het onderzoek van de ombudsman zich op de vraag hoe en wanneer mensen die worden opgenomen in het systeem hierover worden geïnformeerd.

Aanleiding voor het onderzoek is een verzoek van de commissie Meijers, de permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting eind 2009 bekendgemaakt.