2006/014

Rapport

Verzoeker, van Bosnische nationaliteit, diende in december 1997 een asielaanvraag in het Aanmeld­centrum (AC) te Zevenaar. Daarbij nam de vreemdelingendienst van het regionale politiekorps Gelderland-Midden in dat AC zijn identiteitskaart en rijbewijs in bewaring. Hiervan kreeg verzoeker een bewijs van ontvangst. Uit het dossier van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bleek dat daarnaast nog enkele documenten in bewaring waren genomen: twee lidmaatschapskaarten van een politieke partij, een huwelijksakte, geboorteakten, een cijferlijst/diploma en een lidmaatschapskaart van het Rode Kruis.

Vervolgens werd verzoeker overgeplaatst naar het toenmalige Opvangcentrum (OC) Ter Apel. Zijn documenten werden aan de bus- of taxichauffeur in een daarvoor bestemde afgesloten fouilleringstas meegegeven. Daarna werd verzoeker naar verschillende asielzoekerscentra overgeplaatst.

Op 29 augustus 2003 keerde verzoeker via de International Organisation for Migration (IOM) terug naar Bosnië-Herzegovina, zonder zijn documenten.

Hij klaagde erover dat zijn originele documenten waren kwijtgeraakt. Aangezien een vooronderzoek door de Nationale ombudsman bij een aantal betrokken vreemdelingendiensten geen resultaat opleverde, werd de klacht voorgelegd aan minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie gezien haar verantwoordelijkheid voor vreemdelingenzaken.

De Nationale ombudsman stelde in het onderzoek vast dat verzoekers originele documenten, waar­onder zijn Bosnische identiteitskaart en rijbewijs, door de vreemdelingendienst AC Zevenaar in bewaring waren genomen en vervolgens waren zoekgeraakt. Aangezien geen administratie werd bijgehouden, was niet meer te achterhalen op welk moment en op welke plaats verzoekers documenten tijdens zijn verblijfsprocedure in Nederland waren zoekgeraakt.

Hiermee was in strijd gehandeld met het vereiste van administratieve nauwkeurigheid.

De klacht was dan ook gegrond

De Nationale ombudsman gaf de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in overweging om in overleg te treden met verzoekers gemachtigde over een passende oplossing voor het financieel nadeel dat verzoeker had ondervonden als direct gevolg van het zoekraken van zijn originele documenten.

Instantie: Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

Klacht:

Verzoekers originele documenten (waaronder zijn paspoort en rijbewijs) kwijtgeraakt nadat die in een fouilleringtas waren meegestuurd naar het toenmalige Opvangcentrum in Ter Apel waar verzoeker naartoe werd overgeplaatst vanuit het Aanmeldcentrum.

Oordeel:

Gegrond