2005/312

Rapport

De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie wees het naturalisatieverzoek van verzoekster af omdat zij niet onmiddellijk voorafgaand aan de indiening van het verzoek drie jaar onafgebroken was gehuwd met een Nederlandse man. Verzoekster was het hier niet mee eens. De afwijzing van haar verzoek was niet conform de informatie zoals weergegeven in de brochure "Hoe kunt u Nederlander worden" en de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Verzoekster klaagde erover dat zij, doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst deze onjuiste informatie had verschaft, ten onrechte meende dat zij aan de voorwaarden voldeed en een verzoek tot naturalisatie had ingediend.

De Nationale ombudsman overwoog dat de tekst van de brochure en op de website overeenkwam met de relevante wetstekst. In zoverre is die tekst dan ook niet onjuist te noemen. Voor een niet-juridisch geschoolde lezer is echter niet zonder meer duidelijk dat de wettelijke voorwaarde van samenwoning impliceert dat de samenwoning niet mag worden onderbroken. De Nationale ombudsman overwoog dat de minister tekort is geschoten in haar informatievertrekking, hetgeen in strijd is met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging op dit punt onbehoorlijk was.

Overige klachtonderdelen:

- verzoek om compensatie legeskosten

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

Incorrecte informatie verschaft in brochure en op de website over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor naturalisatie tot Nederlander; .

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

Klacht:

Verzoek om terugbetaling van de door verzoekster betaalde leges niet gehonoreerd.

Oordeel:

Niet gegrond