2012/124: Werknemer klaagt dat UWV niet inhoudelijk reageert op zijn brief mbt deskundigenoordeel

Rapport

Verzoeker heeft het UWV om een deskundigenoordeel gevraagd. Met een deskundigenoordeel kan het UWV op verzoek van een werkgever of een werknemer een oordeel geven op een aantal vragen die tijdens de re-integratie van de werknemer kunnen opkomen. De vraag die met verzoekers aanvraag moest worden beantwoord was of het werk dat verzoeker van zijn werkgever moest doen passend was. Verzoeker meende van niet. Hij had (onder meer) hierover een conflict met zijn werkgever. Met het deskundigenoordeel komt het UWV tot de conclusie dat het werk onder bepaalde voorwaarden wel als passend kan worden beschouwd. Verzoeker is het met deze conclusie niet eens en schrijft het UWV een stevige brief. Hij ziet samenspanning tussen het UWV en zijn werkgever. Op deze brief kwam pas tijdens het onderzoek van de Nationale ombudsman een inhoudelijke reactie, nadat het UWV de brief in eerste instantie voor kennisgeving heeft aangenomen.

Verzoeker klaagt erover dat het UWV niet inhoudelijk heeft gereageerd op zijn brief met betrekking tot het deskundigenoordeel.

De Nationale ombudsman overweegt dat uit de aanvraag van verzoeker al kan worden opgemaakt dat verzoeker een conflict heeft met zijn werkgever. Het is tegen deze achtergrond dat het deskundigenoordeel wordt aangevraagd. Verzoekers reactie op het deskundigenoordeel vloeit daaruit direct voort. Hoewel voorafgaand aan het deskundigenoordeel aan verzoeker is duidelijk gemaakt dat alleen geoordeeld wordt over belasting en belastbaarheid, heeft het UWV verzoekers verwachtingen ten aanzien van het deskundigenoordeel onvoldoende getemperd. Hierdoor heeft het UWV escalatie van de verhouding met verzoeker in de hand gewerkt. Ook de uiteindelijke inhoudelijke reactie heeft hieraan verder bijgedragen. Dat wat verzoeker wil, gehoord worden in zijn conflict met zijn werkgever, kan het deskundigenoordeel echter niet brengen. Daarvoor is het deskundigenoordeel niet bedoeld, maar dat heeft het UWV op geen moment voldoende duidelijk gemaakt aan verzoeker.

Het vereiste van de-escalatie, gegrond.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

UWV behandelde brief over deskundigenoordeel niet inhoudelijk

Oordeel:

Gegrond