2007/044

Rapport

Verzoekers klagen over de handelwijze van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitiet in verband met een bezoek van twee ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst (AID) aan hun huisadres. Verzoeker is houder van een prepareervergunning, afgegeven door de staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Omdat uit de feiten niet viel af te leiden dat de AID ambtenaren vóór hun binnentreden in duidelijke bewoordingen het doel van hun bezoek hadden meegedeeld en uitdrukkelijk om toestemming hadden gevraagd om binnen te treden, achtte de Nationale ombudsman het aannemelijk dat op dit punt de regels met betrekking tot het binnentreden waren geschonden. Verder achtte hij het niet juist dat een van de ambtenaren bij zijn optreden het jasje van een politie-uniform had gedragen, ook al was dit ontdaan van distinctieven.

Klacht op dit punt gegrond wegens misbruik van bevoegdheid.

Vermenging van bevoegdheden;

Gegevensverstrekking op grond van de prepareervergunning;

Het niet vermelden van een rechtsmiddelenverwijzing.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is in overweging gegeven om bij de AID nog eens extra onder de aandacht te brengen dat de ambtenaren van de dienst bij hun optreden voortdurend bewust zijn van de scheidslijnen tussen hun optreden als toezichthouder en hun optreden als opsporingsambtenaar. Verder is de minister in overweging gegeven om alsnog een appelabel besluit af te geven naar aanleiding van het verzoek om wijziging van persoonsgegevens in het register van de AID.

Instantie: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Klacht:

Doel van bezoek op 11 oktober 2003 van Algemene Inspectiedienst (AID) aan huisadres van verzoekers niet meegedeeld; geen toestemming gevraagd om binnen te treden; AID-ambtenaar R. gekleed in jasje van politie-uniform tijdens bezoek; AID ingeschakeld door Agentschap Laser (thans Dienst Regelingen) n.a.v. door verzoeker ingediende aanvraag om EG certificaat; verplichting ingesteld tot jaarlijkse verstrekking van gegevens van door verzoeker in het voorafgaande jaar verworven, ontvangen en afgeleverde aantallen beschermde (delen van) dieren.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Klacht:

AID-ambtenaar R. tijdens huisbezoek gelegitimeerd met (oud) politie-legitimatiebewijs; cautie aangezegd op 11 oktober 2003; vragen gesteld over aan wand hangende geprepareerde uilen; onvoldoende duidelijk gemaakt door AID-ambtenaren in welke hoedanigheid zij optraden; indruk gewekt dat huisbezoek een 'vriendendienst' was; schriftelijke waarschuwing gegeven na afloop van huisbezoek.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar het niet vermelden van rechtsmiddelenverwijzing op brief van ministerie aan verzoeker van 25 oktober 2004.

Oordeel:

Gegrond