2014/078: Contrasterende beelden

Onderzoek

Naar aanleiding van signalen in de media en klachten van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen over het optreden door politieambtenaren van Bureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk is de Nationale ombudsman een onderzoek uit eigen beweging gestart:

De Nationale ombudsman onderzoekt op welke wijze de politie omgaat met de bewoners van de multiculturele Schilderswijk. Doel van dit beschouwende onderzoek is het scheppen van een kader waardoor voor bewoners en politie duidelijk is wat zij over en weer redelijkerwijs van elkaar mogen verwachten.

Het onderzoek is gericht op een vijftal onderwerpen, te weten bejegening van burgers, vorderen van het ID-bewijs, geweldgebruik, klachtbehandeling en het opnemen/behandelen van aangiften tegen politieambtenaren.

De Nationale ombudsman heeft geconstateerd dat het beeld dat hij voorafgaand aan het onderzoek kreeg voorgehouden, niet door het onderzoek is bevestigd. De Nationale ombudsman heeft echter wel een aantal punten van aandacht. Zowel voor de politie als voor de burger.