Angela (niet de echte naam) is 25 en woont bij haar ouders. Naast haar studie werkt ze ook als caissière. Geleidelijk gaat Angela meer geld uitgeven dan ze binnen krijgt. Ze koopt veel spullen op rekening en met haar studentencreditcard. Ze betaalt de meeste dringende rekeningen in principe eerst. Maar de rekening van haar zorgverzekering betaalt Angela niet. Ze ontvangt steeds vaker betalingsherinneringen. Daar schrikt ze zo van, dat ze haar post niet meer open maakt.
De schuld loopt op
Daarna gaat het steeds slechter met Angela. Ze raakt in een lichte depressie en krijgt ook fysieke problemen. Het lukt haar niet om hier hulp voor te zoeken. Financieel stapelen de rekening zich op. Uiteindelijk loopt haar schuld op tot 10.000 euro. Angela zoekt online naar informatie of tips die haar kunnen helpen. Maar concrete stappen zet ze daarna niet.
Kaart op de deurmat
Op een dag komt Angela thuis en ziet ze een kaartje van de gemeente op de mat liggen. Daarop staat dat Angela kan bellen met de gemeente als ze er niet uitkomt. Angela schrikt ervan en durft geen contact op te nemen. Ze denkt dat de gemeente alleen maar kan helpen met de schuldhulpverlening. Daar wil ze niets van weten.
Hulp bij een beginnende schuld
Een paar maanden later gaat opeens de bel. Als Angela open doet schrikt ze. Het is namelijk een medewerker van de gemeente. De medewerker vertelt dat haar zorgverzekering de gemeente heeft geïnformeerd over haar betalingsachterstand. Dat moet volgens de wet. Zo kunnen gemeenten inwoners eerder helpen als zij een beginnende schuld hebben. De medewerker vraagt of de gemeente Angela kan helpen.
Overzicht
Gelukkig neemt Angela dat aanbod aan. Samen met iemand van de gemeente maakt Angela een overzicht van haar schulden. Ook worden er afspraken met haar schuldeisers gemaakt. Het lukt Angela om deze afspraken zelf na te komen. Ze houdt de gemeente op de hoogte van de voortgang. Angela krijgt ook hulp van haar ouders, die een deel van haar schulden af kunnen lossen. Door de hulp van de gemeente en van haar ouders is Angela nu bijna uit de schulden.
Hulp is niet overal hetzelfde
Ik ben blij dat de gemeente Angela hiermee kon helpen. Maar de hulp van gemeenten bij beginnende schulden is niet overal hetzelfde, blijkt uit ons onderzoek. Dat is oneerlijk. Of je goede hulp krijgt, hangt nu te veel af van je toevallige woonplaats. Daarom wil ik dat het kabinet zorgt voor basisregels die voor alle gemeenten gelden. Want net als Angela, verdient iedereen het om goed geholpen te worden.
De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.
Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 2 maart 2024.