Ierland heeft Fred* altijd getrokken. In 1990 waagt hij de stap. Hij verhuist er heen. Heerlijk, een nieuwe baan, een nieuw huis, een heel nieuw leven! De jaren vliegen voorbij.
Door omstandigheden raakt Fred in de ziektewet. Van de Ierse overheid krijgt hij een ziektewetuitkering. Maar die stopt na een jaar. Als Fred kan bewijzen dat hij in Nederland verzekerd was toen hij daar werkte, krijgt hij de uitkering weer. Dat was het geval, dus Fred ziet geen probleem. Hij moet als bewijs een E104-formulier opvragen in Nederland. De Ierse overheid doet dit wel voor hem. Maar na een jaar proberen bij de Nederlandse overheid, is het hen nog niet gelukt het formulier te krijgen.
Fred besluit zelf actie te ondernemen. Want hij wacht dringend op de uitkering. Hij begint bij het UWV. Die zegt dat ze niet de benodigde gegevens van Fred hebben van voor 1998. Ze kunnen het E104-formulier dus niet opstellen. Misschien kan het Zorginstituut Nederland hem helpen stellen ze voor. Maar die verwijzen Fred door naar het CAK. En het CAK zegt dat Fred bij de SVB moet zijn. De SVB stuurt hem terug naar het UWV. De cirkel is rond en Fred is duizelig.
Maar hij herpakt zich en zet door. Hij belt de informatielijn van de Rijksoverheid. Via hen komt hij terecht bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En -u raadt het al- die zeggen Fred dat hij bij het UWV moet zijn. Als het UWV hem daarop opnieuw doorverwijst, besluit Fred dat hij niet langer als stuiterbal door het leven wil. Hij belt met onze medewerker Marianne.
Zij belt het UWV. Ze legt hen de situatie voor. Ook geeft ze aan dat Fred -bijzonder genoeg- nog al zijn loonstroken heeft van de jaren dat hij hier werkte. Binnenkort komt hij naar Nederland. Als hij dan die loonstroken meeneemt, is het dan niet mogelijk om het E104-formulier op te stellen? Het UWV wil er wel naar kijken en maakt een afspraak met hem. Tijdens die afspraak kopieert het UWV de meer dan 100 loonstroken van Fred. Het blijkt voldoende, want Fred krijgt eindelijk het benodigde formulier.
Hij schijft Marianne 'Ik had dit nooit zonder jullie hulp voor elkaar gekregen'. En dat is eigenlijk best erg. Wij zien vaker dat overheidsinstanties naar elkaar blijven verwijzen. Geen van de instanties neemt het voortouw om een oplossing voor iemand te zoeken. Dat moet wel gebeuren. Hier blijven wij bij de overheid op aandringen. Neem je verantwoordelijkheid in plaats van iemand van het kastje naar de muur te sturen!
*Gefingeerde namen