Geen geld

Op deze pagina

    Column
    Man koopt treinkaartje op het station

    Quinten* staat op het station om een treinkaartje te kopen. Als hij wil pinnen, lukt dit niet. Zijn saldo is te laag. Op zijn mobiel checkt hij gelijk hoeveel er nog op zijn rekening staat. Niets! Hij belt zijn bank. Wat blijkt? De gerechtsdeurwaarder heeft al zijn geld van zijn rekening gehaald. Vlug belt hij het deurwaarderskantoor. Maar ze zijn al dicht. Hij kan ze pas na het weekend weer bereiken.

    Zonder geld en vol zorgen gaat Quinten het weekend in. Maandag belt hij gelijk de deurwaarder. Die vertelt dat ze inderdaad geld van zijn bankrekening gehaald hebben. Dit omdat hij flink achterloopt met de betalingsregeling voor zijn ziektekostenverzekering. Quinten vraagt de deurwaarder om de 'beslagvrije voet’ toe te passen op het weggehaalde geld en dit bedrag aan hem terug te storten. De beslagvrije voet is het bedrag dat iemand minimaal moet overhouden om van te kunnen leven. Aan dat geld mag de deurwaarder niet komen.

    'Nee' zegt de deurwaarder. Ze vertellen dat ze bij bankbeslag, zoals ze bij Quinten hebben gedaan, volgens de wet geen rekening hoeven te houden met de beslagvrije voet. Dat moeten ze alleen bij beslag op loon of uitkering; dan houdt de deurwaarder direct een deel van iemands loon in bij de werkgever, of een deel van iemands uitkering bij bijvoorbeeld het UWV. Heeft iemand geld op zijn bankrekening en willen ze daar beslag op leggen? Dan hoeven ze geen rekening te houden met de beslagvrije voet, zegt de deurwaarder.

    Quinten komt er met de deurwaarder niet uit. En belt ons. Medewerker Ingrid luistert naar zijn verhaal. Ze belt met de deurwaarder. Ze herinnert hen aan een afspraak die we een jaar geleden met hun beroepsorganisatie gemaakt hebben. Die afspraak is dat deurwaarders wel rekening houden met de beslagvrije voet bij bankbeslag, ook al hoeft dit volgens de wet niet. Voorwaarde is wel dat de partij voor wie de deurwaarder het geld int, dit ook goed vindt.

    Na het gesprek heeft Ingrid goed nieuws voor Quinten: Zijn deurwaarder zal rekening houden met de beslagvrije voet als ze geld van zijn bankrekening halen. Een enorme opluchting voor Quinten! Hij houdt nu geld over om van te kunnen leven.

    Vorig jaar hebben we de staatssecretaris gevraagd ook in de wet te regelen dat de beslagvrije voet bij bankbeslag moet gelden. Dat kost even tijd. Tot die tijd is het heel fijn dat onze afspraak met de deurwaarders staat. Want iemand met niets op zijn rekening achterlaten, moet niet mogelijk zijn.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


    Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 17 november jl.