Dit moet u weten als u te maken krijgt met een gerechtsdeurwaarder

Op deze pagina

    Artikel
    Deurwaarder aan de deur bij vrouw

    Wat gebeurt er als een deurwaarder aan uw deur verschijnt? Wat doet hij of zij? En wat moet u doen? Dit artikel, gemaakt in samenspraak met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, maakt het duidelijk.

    Deurwaarder of gerechtsdeurwaarder?

    Wanneer mensen het over een deurwaarder hebben, gaat het in 90% van de gevallen over een gerechtsdeurwaarder. Gerechtsdeurwaarders incasseren schulden van private partijen én overheid. Bijvoorbeeld: niet-betaalde huur, een openstaande telefoonrekening of een tandartsrekening.

    Naast gerechtsdeurwaarders zijn er belastingdeurwaarders. Die werken voor het rijk, provincie, waterschap of gemeente.

    Wat is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau?

    Een incassobureau mag u per mail of brief een betalingsherinnering sturen. Een gerechtsdeurwaarder mag dat ook, net als de belastingdeurwaarder, maar heeft nog meer rechten. Zo mag hij of zij aan uw deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op uw spullen of inkomen. Gerechtsdeurwaarders werken in opdracht van schuldeisers. Meestal wordt eerst een incassotraject ingezet, voordat een deurwaarder aan de deur komt.

    Wat zijn de taken van een gerechtsdeurwaarder?

    Veel mensen denken dat een gerechtsdeurwaarder pas langskomt aan het einde van het traject, bijvoorbeeld om beslag te leggen. Dat is niet waar. Wanneer een rekening niet betaald is, stuurt de schuldeiser u een aanmaning. Dat is een brief waarin staat dat u de rekening nog moet betalen. In die brief staat ook welke kosten u moet betalen als u niet binnen veertien dagen betaalt.

    Reageert u niet op deze aanmaning, dan kan de schuldeiser een incassobureau of een deurwaarder inschakelen. Meestal wordt eerst nog een aanmaning gestuurd mét incassokosten. Reageert u niet, dan komt de deurwaarder bij u aan de deur met een dagvaarding. Dat is een uitnodiging om naar de rechtbank te komen. Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep.

    Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen. Ook zorgt de gerechtsdeurwaarder dat de uitspraak wordt uitgevoerd. In sommige gevallen betekent dit dat er beslag op uw spullen of inkomen gelegd wordt. Als er een huurschuld is, kan de rechter in het vonnis ook de ontruiming bevelen. Dat betekent dat de gerechtsdeurwaarder u dan uit de woning kan zetten.

    Waarop mag een gerechtsdeurwaarder beslag leggen?

    Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt.

    Hoe kunt u het beste reageren als er een gerechtsdeurwaarder voor uw deur staat? 

    Wat u het eerste kunt doen als u twijfelt: vragen om een legitimatie. Iedere gerechtsdeurwaarder heeft zo’n bewijs dat door de minister van Justitie is uitgegeven. Krijgt u een brief of mail en weet u niet zeker of het van een (gerechts)deurwaarder komt, check dan de website www.registergerechtsdeurwaarders.nl. Is iemand daar niet op te vinden, dan klopt er iets niet. Neem dan contact op met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

    Ook bij een buitenlands bankrekeningnummer moet u gewaarschuwd zijn. Gerechtsdeurwaarders gebruiken alleen Nederlandse nummers die op naam van hun kantoor staan. Bij twijfel: check het register van gerechtsdeurwaarders en bel het kantoor!

    Weet u zeker dat iemand een officiële gerechtsdeurwaarder is? Neem dan de stukken aan die hij u geeft. U mag altijd om extra uitleg vragen. Komt iemand beslag leggen op uw spullen? Het is misschien lastig, maar accepteer het. Zo’n besluit komt nooit uit de lucht vallen. Verzet u niet en verstop u ook niet. Dan roept u nog meer ellende over u af. Uiteindelijk komt een gerechtsdeurwaarder terug met een slotenmaker en zelfs een politieagent. Zo’n situatie kunt u voorkomen door op tijd te betalen, tijdig om een betalingsregeling te verzoeken of schuldhulpverlening te zoeken. En neem altijd contact op met de deurwaarder.

    Hoe kan de gerechtsdeurwaarder u helpen?

    Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met het gerechtsdeurwaarderskantoor. Het uitgangspunt van gerechtsdeurwaarders is: er moet aan het vonnis van de rechter worden voldaan. Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat u de rekening niet in één keer kunt betalen, dan zal de gerechtsdeurwaarder kijken welke andere mogelijkheden er zijn. Zoals een betalingsregeling of een doorverwijzing naar schuldhulpverlening.

    Wat kunt u doen als u een klacht hebt over de gerechtsdeurwaarder?

    Het eerste wat u kunt doen, is het indienen van een klacht bij de deurwaarder zelf. Een gerechtsdeurwaarder moet u netjes behandelen. Elke deurwaarder heeft een klachtenregeling. Meestal vindt u die op de website van het deurwaarderskantoor. Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar neem echt eerst contact op met de deurwaarder zelf en bespreek waar u mee zit. Vaak wordt hiermee al een oplossing gevonden.

    Werkt dat niet, dan hebt u twee mogelijkheden: een klacht indienen bij de Nationale ombudsman of naar de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders (de tuchtrechter).
    De Nationale ombudsman mag klachten behandelen over zogeheten ambtshandelingen. Dit zijn de handelingen die alleen een gerechtsdeurwaarder mag verrichten, zoals de beslaglegging op bankrekening, loon, uitkering of toeslag en het vaststellen van de beslagvrije voet. De Nationale ombudsman behandelt ook zogenoemde bejegeningsklachten over deurwaarders. 

    Als uw klacht gaat over incassoactiviteiten, dan kunt u alleen terecht bij de tuchtrechter en niet bij de Nationale ombudsman. Een belangrijk verschil tussen de Nationale ombudsman en de tuchtrechter is dat u voor de tuchtrechter griffierecht moet betalen. Krijgt u gelijk? Dan betaalt de deurwaarder dit bedrag aan u terug.

    Een ander verschil tussen de Nationale ombudsman en de tuchtrechter is dat de tuchtrechter de deurwaarder een straf of maatregel kan geven. Dit kan de Nationale ombudsman niet. Het oordeel van de Nationale ombudsman is niet bindend.

    De Nationale ombudsman heeft met de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders afgesproken dat u moet kiezen aan wie u uw klacht voorlegt. U kunt dus niet uw klacht aan beide instanties tegelijk voorleggen. Twijfelt u? Medewerkers van de Nationale ombudsman kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze.

    Waarom brengt de Nationale ombudsman dit?

    De Nationale ombudsman ontvangt vaak klachten van mensen die problemen krijgen door het moeten betalen van schulden aan een overheidsinstantie. Hebt u een klacht over een gerechtsdeurwaarder? Probeer het probleem eerst met hem of haar zelf op te lossen. Komt u er niet uit? Omdat de gerechtsdeurwaarder afspraken niet nakomt? Of omdat u geen reactie krijgt? Neem dan contact met ons op.
    Ook als u door toedoen van de overheid verder in de schulden komt. Bel ons gratis met 0800 - 335 55 55 of dien online een klacht in bij ons. Wij staan voor u klaar.