2010/154

Rapport

Keer op keer wordt een visumaanvraag afgewezen. Vz kan uit de beschikking niet opmaken wat er nu precies aan schort.

Beslissingen van de minister van Buitenlandse Zaken op visumaanvragen bevatten slechts de regels, maar geven onvoldoende uitleg over de reden van de afwijzing.

Het maken van bezwaar is de juiste weg om op te komen tegen een beslissing, want op zich biedt de procedure voldoende juridische waarborgen. De betrokkene moet echter wel goed uit de beschikking kunnen opmaken waar hij of zij nu precies aan toe is: waarom is mijn aanvraag afgewezen, aan welke voorwaarden voldeed ik niet, heeft het in mijn geval zin om bezwaar te maken en waar moet ik bij een eventuele volgende aanvraag aan denken? Beschikkingen moeten daarom helder zijn en als het ware een handreiking zijn met daarin de voorwaarden waaraan men moet voldoen om wel op een positief antwoord te kunnen rekenen. Aan deze voorwaarden voldeed de beschikking niet en daarom is de Nationale ombudsman van oordeel dat het motiveringsvereiste is geschonden. De klacht over de onderzochte gedraging is gegrond.

Klacht is gegrond vanwege schending van het motiveringsvereiste

Klacht over niet adequaat reageren op bezwaarschrift is ongegrond

Met instemming kennisgenomen dat de minister een aantal maatregelen neemt om beschikkingen op visumaanvragen voor de burger begrijpelijker te maken.

Instantie: Visadienst

Klacht:

Niet adequaat gereageerd op verzoekers bezwaarschrift.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Minister van Buitenlandse Zaken

Klacht:

Geeft in beslissingen op visumaanvragen in algemene bewoordingen en met onvoldoende uitleg aan waarom een aanvraag wordt afgewezen.

Oordeel:

Gegrond