2009/080

Rapport

Verzoekster, een Britse journaliste, klaagt erover dat het regionale politiekorps Gelderland-Zuid haar op 15 juli 2006 van de Waalbrug heeft verwijderd en haar daarbij dermate ruw heeft geduwd dat zij letsel aan haar knie heeft opgelopen. Verzoekster deed die dag verslag voor de radio van een actie

Van Fathers4Justice waarbij een van de leden verkleed als Batman's maatje, Robin, op de brug was geklommen. Verzoekster had zich gevoegd bij de drie andere leden, die vanaf de brug de actie van Robin ondersteunden. Aan het einde van de ochtend besloot de politie een einde te maken aan de actie zowel in het belang van de veiligheid van Robin als vanwege het verkeer. Omdat het groepje op de brug een veiligheidsrisico voor Robin vormde door hun voortdurende interactie met hem besloot de politie hen, inclusief verzoekster, als eerste van de brug te verwijderen. Toen verzoekster uitlegde dat zij journaliste was en niet wenste te vertrekken, ging de agent daar niet op in. Toen verzoekster niet meewerkte greep hij haar bij de schouder en duwde haar met enige kracht de goede richting in.

De Nationale ombudsman verklaarde de klacht over de verwijdering van de brug ongegrond. Het recht van vrije nieuwsgaring moet in beginsel zoveel mogelijk door de politie worden gerespecteerd. Indien het voor de openbare orde of veiligheid noodzakelijk is kan de politie het grondrecht beperken. In dit deed zich een bijzondere situatie voor die inperking rechtvaardigde. Het optreden van de politie was in die zin behoorlijk. De Nationale ombudsman merkte daarbij over de wijze waarop de verwijdering plaatsvond op dat de politie door verzoeksters mededeling dat zij journaliste was te negeren niet professioneel had gehandeld. Conform de interne werkinstructie had de politie verzoekster moeten verwijzen naar de persvoorlichter. De Nationale ombudsman zag daarom aanleiding tot het doen van een aanbeveling. De klacht over het hardhandig verwijderen van de brug was niet gegrond. Nu het nodig was voor het vrijmaken van de brug om verzoekster te verwijderen en dit niet op andere, minder ingrijpende wijze, mogelijk bleek te zijn, was er geen sprake van handelen in strijd met het recht van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Dat verzoekster hierdoor letsel had opgelopen was niet aangetoond. Wel ontbrak de vereiste geweldsrapportage.

Aanbeveling; De Nationale ombudsman geeft de korpsbeheerder in overweging intern te bespreken hoe de communicatie tussen de verschillende medewerkers van het korps, die betrokken zijn bij een onverwacht politieoptreden waarbij het noodzakelijk is om de vrije nieuwsgaring in te perken, te verbeteren.

Instantie: Regiopolitie Gelderland Zuid

Klacht:

Verzoekster als zodanig herkenbare journaliste gesommeerd zich te verwijderen van de Waalbrug; dermate ruw weggeduwd terwijl verzoekster bezig was zich te verwijderen van de brug.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Gelderland Zuid

Klacht:

Wijze waarop sommatie tot verwijdering werd gedaan.

Oordeel:

Gegrond