2008/319

Rapport

Chinese verzoekster kwam met visum kort verblijf naar Nederlandse partner. Intrekking visum en inna-me paspoort door vreemdelingenpolitie in verband met België-route. Op huwelijksdag vertrek naar België, vervolgens inschrijving bij woongemeente en verzoek om verblijf als EU-burgers. Verzoek advocaat om teruggave paspoort afgewezen. Na bericht van erkenning als EU-burgers in België, teruggave paspoort na ca. 4 maanden. Verzoekers klagen over duur inhouding paspoort.

Nationale ombudsman van oordeel dat vreemdelingenpolitie onvoldoende heeft beseft dat verzoeker-ster als echtgenote direct in België EU-burger was. Verzoekers maakten gebruik van EU-regels voor gezinsmigranten, er was geen sprake van schijnhuwelijk of gefingeerd adres; met verwijzing naar uitspraak EG-Hof Metock. Te lang paspoort ingehouden. In strijd met redelijkheidsvereiste. Klacht gegrond. Aanbeveling aan korpsbeheerder voor redelijke vergoeding van advocatenkosten.

Geen oordeel over voorlichting bij intrekking visum.

Instantie: Vreemdelingendienst van regiopolitie Gelderland-Zuid

Klacht:

Paspoort pas vier maanden later teruggegeven terwijl verzoekster het nodig had om verblijfsprocedure in België op te starten.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Vreemdelingendienst van regiopolitie Gelderland-Zuid

Klacht:

Bij intrekking toeristenvisum onjuist of onvolledig voorgelicht.

Oordeel:

Geen oordeel