2005/416

Rapport

Verzoeksters zoon werd verwijderd van een basisschool voor speciaal onderwijs. Dit was de tweede basisschool die hij bezocht. Daarna ging hij naar een andere school, een school voor zeer moei­lijk opvoedbare kinderen. Ook van deze school werd verzoeksters zoon verwijderd. Verzoekster verzocht vervolgens de betrokken leerplichtambtenaar haar te helpen om haar zoon op een andere school te plaatsen.

Verzoekster klaagde erover dat de leerplichtambtenaar van de betrokken gemeente onvoldoende hulp had geboden bij het (terug)plaatsen van haar zoon op een school.

Er was sprake van een zeer complexe problematiek rondom verzoeksters zoon, op grond waarvan de RIAGG een indicatie had afgegeven voor een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Als gevolg daarvan waren de plaatsingsmogelijkheden voor verzoeksters zoon beperkt. Omdat verzoeksters zoon in een relatief korte periode zonder succes al een aantal scholen had bezocht, was de betrokken leerplichtambtenaar terecht terughoudend wat betreft het plaatsen van verzoeksters zoon op weer een andere school. Hij had desalniettemin aangeboden om aan de hand van een advies van een Antroposofisch Centrum te bekijken of een andere schoolplaatsing toch nog kans van slagen zou hebben. Dit liet onverlet dat hangende dit onderzoek verzoeksters zoon wel onderwijs diende te volgen. De leerplichtambtenaar had verzoekster daarop gewezen en haar terzake verwezen naar de school die verzoeksters zoon formeel als laatste had bezocht. Het aanbod van deze school aan verzoekster om in overleg tot een oplossing te komen, was echter door verzoekster afgewezen.

Het geheel overziend kon niet worden gesteld dat de leerplichtambtenaar vanuit zijn verantwoordelijkheid niet voldoende hulp had geboden bij het plaatsen van verzoeksters zoon op een school. De leerplichtambtenaar had gehandeld in overeenstemming met datgene wat van hem mocht worden verwacht. Van strijd met het vereiste van professio­naliteit was geen sprake.

Overige klachtonderdelen:

-inschakelen Advies- en meldpunt Kindermishandeling;

-het niet informeren van verzoekster daarover

Instantie: Gemeente Haarlemmermeer, leerplichtambtenaar

Klacht:

Onvoldoende hulp geboden bij het (terug)plaatsen van verzoeksters zoon op een school;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Haarlemmermeer, leerplichtambtenaar

Klacht:

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling van de situatie van verzoeksters zoon op de hoogte gesteld en verzoekster daar niet over geinformeerd.

Oordeel:

Gegrond