2005/392

Rapport

Verzoeker klaagde erover dat de Dienst Domeinen slechts bereid was een bedrag van € 100 aan schadevergoeding te betalen voor zijn bromfiets die door Domeinen was vernietigd. Verzoeker liet weten een bedrag van € 450 als schadevergoeding redelijk te achten.

De Nationale ombudsman overwoog dat gelet op het feit dat de door Domeinen getaxeerde waarde van de bromfiets hoger was dan de € 90 genoemd in het Besluit inbeslaggenomen voorwerpen, Domeinen op grond van de door de hoofdofficier van justitie te Maastricht aan hem verleende machtiging niet gemachtigd was de brommer te vernietigen.

In aanmerking genomen het bovenstaande oordeelde de Nationale ombudsman dat de motivering van Domeinen van de afwijzing van het verzoek om betaling van een hoger bedrag voor de bromfiets, te weten dat de bromfiets op grond van de algemene machtiging was vernietigd en dat daarna de getaxeerde waarde aan verzoeker was uitgekeerd, deze afwijzing niet kan dragen.

Domeinen had daarmee in strijd met het motiveringsvereiste gehandeld. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging op dit punt niet behoorlijk was.

Het bovenstaande vormde voor de Nationale ombudsman aanleiding tot het doen van een aanbeveling tot heroverweging van de beslissing tot afwijzing van het verzoek om toekenning van een hogere vergoeding dan € 100.

Overige klachtonderdelen:

het niet voorkomen van de vernietiging van de bromfiets door de officier van justitie te Maastricht.

Instantie: Dienst Domeinen Roerende Zaken, directie Apeldoorn

Klacht:

Slechts bereid een schadevergoeding van € 100 te betalen voor het vernietigen van verzoekers bromfiets.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Officier van justitie Maastricht

Klacht:

Niet voorkomen dat verzoekers bromfiets werd vernietigd terwijl de arrondissementsrechtbank had beslist dat de bromfiets terug moest worden gegeven aan verzoeker.

Oordeel:

Niet gegrond