2005/282

Rapport

De Belastingdienst stortte een teruggaaf vennootschapsbelasting 2001 van € 10.209 op de rekening die in zijn bestand voorkwam als rekening waarop teruggaven inzake de vennootschap van verzoekster konden worden gestort. Deze rekening stond op naam van een voormalige kleindochtervennootschap van verzoekster.

Verzoekster klaagde erover dat de Belastingdienst het standpunt had ingenomen dat hij met de storting bevrijdend aan zijn schuld had voldaan en dat de belastingdienst weigerde het bedrag alsnog te storten op de door verzoekster gewenste rekening.

De Nationale ombudsman overwoog dat vast staat dat de Belastingdienst de teruggaaf niet heeft gestort op een rekening die op naam stond van verzoekster. Voorts is niet gebleken dat verzoekster door de storting is gebaat. Tevens staat vast dat op de aangifte vennootschapsbelasting 2001 niet het rekeningnummer voor de teruggaaf van de vennootschapsbelasting 2001 van verzoekster stond voorbedrukt, alsmede dat verzoekster op de aangifte geen rekeningnummer had vermeld waarop een eventuele teruggaaf door de belastingdienst moest worden gestort.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de belastingdienst door in dit geval het rekeningnummer dat voorkwam in zijn vastgirobestand niet voor de betrokken teruggaaf bij verzoekster te verifiëren niet aan de op hem rustende onderzoeksverplichting heeft voldaan. Daaraan deed niet af dat verzoekster de Belastingdienst er niet over had geïnformeerd dat het bij hem bekende rekeningnummer voor teruggaven daarvoor niet langer kon worden gebruikt. Zo op dit punt al sprake zou zijn van een verwijtbaar nalaten van verzoekster, disculpeerde dit nalaten de Belastingdienst niet ten aanzien van het niet naleven van de onderzoeksverplichting en aldus het schenden van het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging niet behoorlijk.

De minister van Financiën werd in overweging gegeven te bevorderen dat de Belastingdienst het bedrag van € 10.209 alsnog zou storten op een door verzoekster gewenst rekeningnummer.

Instantie: Belastingdienst/Randmeren/kantoor Zwolle

Klacht:

Geweigerd teruggaaf vennootschapsbelasting alsnog te storten op de door verzoekster gewenste rekening .

Oordeel:

Gegrond