2011/329: Slachtoffer mishandeling weet niet of straf is uitgezeten en kan schadevergoeding niet innen

Rapport

De man die verzoeker zo'n 20 jaar geleden ernstig heeft mishandeld is veroordeeld tot enkele maanden cel, maar verzoeker vermoedt dat hij zijn straf nog altijd niet heeft uitgezeten. Het lukt verzoeker bovendien niet om de schadevergoeding die de man moet betalen, te incasseren.

Wanneer verzoeker de officier van justitie vraagt om de man op te pakken, krijgt hij als antwoord dat het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie niet kunnen vaststellen of de straf is tenuitvoergelegd.

Verzoeker vindt dit niet te verteren en de Nationale ombudsman stelt een onderzoek in. In zijn reactie stelt de minister voorop dat informatie over tenuitvoerlegging behoort tot de justitiële documentatie die niet aan het slachtoffer mag worden verstrekt.

De Nationale ombudsman toetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en acht de klacht gegrond. Hij wijst op het belang van goede zorg voor slachtoffers.

De officier van justitie mocht niet volstaan met de boodschap: justitie weet niet of de dader de gevangenisstraf heeft ondergaan. Hoe komt dat over op het slachtoffer? Het Openbaar Ministerie had zijn reactie beter moeten afstemmen op de behoeften van dit slachtoffer en hem met meer informatie tegemoet kunnen komen. De minister had als insteek moeten kiezen: wat kan wel aan verzoeker worden meegedeeld. Dat past in ontwikkelingen en beleid over slachtofferzorg. De overwegingen van de minister over de privacy van de dader overtuigen niet.

De Nationale ombudsman doet de aanbeveling om contact op te nemen met verzoeker en hem zo volledig mogelijk te informeren over tenuitvoerlegging van de straf van de dader.

Instantie: Arrondissementsparket Amsterdam

Klacht:

verzoeker niet kunnen informeren over de executie van een onherroepelijk geworden strafvonnis waarbij aan veroordeelde een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf is opgelegd en waarbij de civiele vordering van verzoeker is toegewezen

Oordeel:

Gegrond