2010/283

Rapport

Op 18 april 2008 vond in opdracht van de Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vervoer plaats van een aantal paarden. Deze paarden waren eerder bij mevrouw X in beslag genomen. Op last van de rechtbank werd het beslag opgeheven en moesten de paarden aan mevrouw X worden teruggeven.

Verzoekster, die zich ten doel stelt mishandeling van dieren tegen te gaan, klaagde erover dat de Dienst Regelingen op 18 april 2008 op onjuiste en onzorgvuldige wijze zes paarden en een pony in een vijf-paardstrailer heeft laten vervoeren. Als gevolg hiervan hadden deze paarden letsel opgelopen.

De Nationale ombudsman overwoog dat door de Dienst Regelingen op geen enkele wijze aannemelijk werd gemaakt dat de paarden in een goede staat waren afgeleverd. De Dienst beriep zich uitsluitend op een door de eigenaresse van de paarden ondertekende verklaring voor ontvangst van de paarden en dat het volgens de Dienst om zeven pony's en niet om zes paarden en een pony zou gaan. Gelet op de door verzoekster overgelegde verklaringen, foto's en filmmateriaal was de Nationale ombudsman van oordeel dat zij in voldoende mate aannemelijk had gemaakt dat de betreffende dieren tijdens het transport verwondingen hadden opgelopen. De vraag of het hier om paarden dan wel pony's ging, kon hier verder buiten beschouwing blijven. De Dienst Regelingen had opgemerkt dat de datum op de foto's gemakkelijk kon zijn gewijzigd. De Dienst regelingen voerde echter geen concrete aanwijzingen aan dat verzoekster dit ook daadwerkelijk zou hebben gedaan. Onder deze omstandigheden vond de Nationale ombudsman deze beschuldiging aan het adres van verzoekster ernstig en niet gerechtvaardigd.

Door zijn handelwijze had de Dienst Regelingen uit een oogpunt van bijzondere zorg niet juist gehandeld. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging niet behoorlijk was.

Overige klachtonderdelen:

- het niet inhoudelijk reageren

Instantie: Dienst Regelingen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Klacht:

Zes paarden en pony in een vijf paards-trailer laten vervoeren met letsel als gevolg; in klachtafhandeling niet inhoudelijk ingegaan op de opmerkingen en vragen van verzoekster.

Oordeel:

Gegrond