2009/010

Rapport

Verzoeker werkte 23 jaar als beveiliger. Eind 2004 kreeg hij een bedrijfsongeval. Begin 2005 raakte hij verwikkeld in een arbeidsconflict. Er waren verschillende periodes van ziekmelding. In augustus 2006 verklaarde het UWV hem volledig geschikt voor zijn eigen werk. Eind oktober 2006 verzocht verzoeker het UWV de re-integratie-inspanningen van zijn werkgever te beoordelen. Het UWV oordeelde de re-integratie-inspanningen voldoende en geschikt. De werkgever verzocht het UWV in juni 2007 om een deskundigenoordeel betreffende de volledige geschiktheid van verzoeker voor het eigen werk. Het UWV beoordeelde verzoeker niet ongeschikt voor zijn eigen werk. Over de deskundigenoordelen uit 2006 en 2007 diende verzoeker klachten in bij het UWV, die ongegrond werden verklaard.

Verzoeker klaagde er bij de Nationale ombudsman over dat het UWV standaard uitnodigingen verstuurt voor een gesprek met een verzekeringsarts/arbeidsdeskundige in het kader van een deskundigenoordeel. Hij verkeerde daardoor in de veronderstelling dat het gesprek met de verzekeringsarts zou gaan over het arbeidsconflict met zijn werkgever, hetgeen niet het geval was.

Volgens de Nationale ombudsman kan het UWV in beginsel volstaan met het versturen van een standaard uitnodiging voor een gesprek met een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Hij acht het wel zinvol als het UWV in de standaard uitnodiging informatie opneemt over de situatie waarbij sprake is van een arbeidsconflict. Immers, bij een arbeidsconflict kan wel een deskundigenoordeel worden afgegeven, maar niet over het arbeidsconflict zelf. Het verstrekken van informatie hierover kan verkeerde verwachtingen bij aanvragers wellicht voorkomen en draagt in ieder geval bij aan een goede voorbereiding op het gesprek. Ook het toesturen van een kopie van de aanvraag deskundigenoordeel aan de wederpartij kan volgens de ombudsman positief bijdragen aan de aan het UWV te stellen eis, dat het zich actief moet opstellen zodat een betrokkene zich goed kan voorbereiden op een gesprek.

Gelet op het verbod van vooringenomenheid acht de Nationale ombudsman de klacht over de inhoud van de standaard uitnodigingsbrief gegrond.

De Nationale ombudsman heeft het UWV in overweging gegeven om in de standaard uitnodigingsbrief voor een gesprek met een verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige bij een aanvraag deskundigenoordeel informatie op te nemen over de situatie waarbij sprake is van een arbeidsconflict. Ook is het UWV in overweging gegeven om de aanvraag deskundigenoordeel in alle gevallen toe te sturen aan de wederpartij van de aanvrager.

Voorts klaagde verzoeker erover dat de arbeidsdeskundige van het UWV bij de beoordeling van de re--inspanningen van zijn werkgever de onjuiste periode had beoordeeld. Ook klaagde hij over de conclusie van de verzekeringsarts betreffende het deskundigenoordeel geschiktheid eigen werk en over de wijze waarop de arts hem in het gesprek had bejegend.

Instantie: UWV Rotterdam

Klacht:

Niet vermeld op standaard uitnodigingsbrief waarop gesprek in het kader van deskundigenoordeel betrekking heeft; conclusie van deskundigenoordeel werkgever niet gebaseerd op de te beoordelen periode; wijze waarop spreekuurgesprek heeft plaatsgevonden.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Rotterdam

Klacht:

Ten onrechte volledig geschikt verklaard .

Oordeel:

Niet gegrond