2008/096

Rapport

Verzoeker is een zelfstandig gevestigd psychotherapeut. Hij heeft tijdens een lunch aan een collega gesproken over feiten die hij tijdens een therapie had vernomen. De Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (wet BIG) verplicht beroepsbeoefenaars tot geheimhouding. Hierop wordt onder andere een uitzondering gemaakt voor een bespreking in een consult bij een collega. Naar aanleiding van een melding van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg onderzocht de IGZ of verzoeker in strijd met de geheimhoudingsplicht had gehandeld.

Verzoeker klaagde erover dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geoordeeld dat hij tijdens een gesprek met een collega-therapeut in strijd heeft gehandeld met de medische geheimhoudingsplicht.

De Nationale ombudsman overwoog dat tijdens het onderzoek door de IGZ een verklaring van de collega-therapeut en een brief van een hoofdinspecteur aanwijzingen vormden dat er sprake zou zijn geweest van een consult en om die reden de geheimhoudingsplicht niet zou zijn geschonden. In de conclusie van de IGZ wordt onvoldoende aangegeven of en op welke wijze deze aanwijzingen zijn meegewogen

Hierdoor is het motiveringsvereiste geschonden

Instantie: Hoofdinspectie voor de Gezondheidszorg

Klacht:

Geoordeeld dat verzoeker tijdens een gesprek met een collega-therapeut in strijd heeft gehandeld met de medische geheimhoudingsplicht.

Oordeel:

Gegrond