2008/001

Rapport

Verzoekster bezocht op 22 februari 2007 het spreekuur van een verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

Verzoekster klaagde over de wijze waarop zij op het spreekuur is bejegend door de verzekeringsarts. In het bijzonder klaagde zij erover dat de verzekeringsarts haar heeft verweten dat zij haar klachten deels aan zichzelf te wijten had. Ook heeft hij haar meegedeeld dat als iemand voor kinderen kiest dit een belasting met zich meebrengt als ook de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen hoeveel verzoekster naast haar belasting in de privé-situatie wil werken.

De Nationale ombudsman overwoog dat uit deze opmerkingen van de verzekeringsarts valt af te leiden dat de klachten die verzoekster heeft deels te wijten zijn aan het feit dat zij kinderen heeft en daarnaast ook wil werken. De Nationale ombudsman acht de wijze van optreden van de verzekeringsarts niet juist. De taak van de verzekeringsarts brengt met zich mee dat hij zich moet beperken tot het doen van een neutraal verzekeringsgeneeskundig onderzoek wat betreft de arbeidsgeschiktheid van verzoekster.

Door zijn handelwijze heeft de verzekeringsarts niet met de vereiste professionaliteit gehandeld en bij verzoekster de indruk gewekt zijn eigen normen en waarden te projecteren op verzoekster.

Instantie: verzekeringsarts van het UWV Den Haag

Klacht:

Wijze van bejegening: verzoekster verweten dat zij haar klachten deels aan zichzelf te wijten had.

Oordeel:

Gegrond