2007/266

Rapport

Verzoekster heeft met ingang van 13 augustus 2004 recht op een WAO-uitkering maar deze werd niet uitbetaald door het UWV. Verzoekster beklaagde zich hierover een aantal keren bij het UWV en haar klachten werden gegrond geacht. De reden voor het uitblijven van de betalingen was de naamskeuze van verzoekster. Zij koos ervoor eerst haar eigen naam te voeren en dan de naam van haar echtgenoot en dit kon het betreffende betaalsysteem niet automatisch verwerken. Het UWV zegde toe haar uitkering daarom handmatig betaalbaar te stellen.

Verzoekster klaagde erover dat haar WAO-uitkering ondanks toezeggingen nog altijd niet werd betaald om systeemtechnische redenen en dat het UWV ook geen pogingen ondernam om haar uitkering handmatig te betalen. Verzoekster wees er daarbij op dat de uitbetaling van haar zwangerschapsuitkering wel zonder problemen was verlopen.

De Nationale ombudsman overwoog ten aanzien van het niet uitbetalen van de WAO-uitkering dat, ondanks toezeggingen, het UWV nog altijd geen handmatige betalingen had verricht. Tevens was niet duidelijk geworden waarom het UWV hier niet toe was overgegaan. Pas nadat verzoekster zich tot de Nationale ombudsman wendde, ging het UWV tot betaling over en paste een en ander handmatig in het betaalsysteem aan zodat de betaling voortaan probleemloos zou verlopen. Daarnaast was vast komen te staan dat het betreffende betaalsysteem de naamskeuze van verzoekster niet automatisch kon verwerken terwijl deze naamskeuzevrijheid in de wet is gegeven.

De Nationale ombudsman achtte het niet uitbetalen van de WAO-uitkering wegens systeemtechnische problemen in strijd met het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen en de onderzochte gedraging niet behoorlijk

Het UWV werd in overweging gegeven er zorg voor te dragen dat de in de wet gegeven naamkeuzevrijheid door gehuwden of geregistreerd partners op ieder moment in de administratieve systemen (handmatig) kon worden verwerkt.

Instantie: UWV Alkmaar

Klacht:

WAO-uitkering van verzoekster sinds ingangsdatum 13 augustus 2004 om systeemtechnische redenen niet uitbetaald aan verzoeksters werkgever en geen pogingen ondernomen om uitkering op andere wijze betaalbaar te stellen.

Oordeel:

Gegrond