2006/148

Rapport

Verzoekers partner diende op 29 oktober 2004 een verzoek in om advies bij de Visadienst inzake een mvv voor verzoeker. Op 8 november 2004 bracht de Visadienst een negatief advies uit omdat verzoeker zich ten tijde van het indienen van de adviesaanvraag in Nederland bevond. Verzoekers gemachtigde diende vervolgens een klacht in bij de Visadienst over de onjuiste motivering van het advies. Deze klacht werd niet inhoudelijk behandeld omdat dit volgens de Visadienst neer zou komen op een herbeoordeling van het verstrekte advies.

Verzoeker klaagt over de onjuiste motivatie van het verstrekte advies omdat zijn aanwezigheid in Nederland geen argument kan zijn om negatief te adviseren omdat het slechts een adviesaanvraag betrof en niet een daadwerkelijke mvv-aanvraag.

De No kan zich vinden in de ratio van het mvv-vereiste en eveneens in de daaruit voortvloeiende eis dat een vreemdeling zich ook ten tijde van de behandeling van de adviesaanvraag in het buitenland dient te bevinden. Er kan aanleiding zijn van dit beleid af te wijken als betrokkene zich ten tijde van de behandeling van de adviesaanvraag rechtmatig in Nederland verblijft.

In verzoekers zaak werd in het uitgebrachte advies door de Visadienst aangegeven dat werd aangenomen dat verzoeker tijdens de behandeling van de adviesaanvraag in Nederland was omdat vaststond dat hij op het moment van de indiening van de adviesaanvraag in Nederland verbleef. Deze aanname werd gemaakt zonder verzoekers gemachtigde in de gelegenheid te stellen hierover informatie te verstrekken. In het advies werd alleen aangegeven dat verblijf in Nederland niet toelaatbaar was tijdens de behandeling van een mvv-aanvraag. Er werd niet in gegaan op de voorwaarde om buiten Nederland te verblijven tijdens een mvv-adviesaanvraag. Daarnaast werd in het advies op geen enkele wijze ingegaan op de positie van referent terwijl het advies daar nu juist voor bedoeld is.

De No achtte de klacht gerond wegens schending van het motiveringsvereiste.

De No gaf de ministers voor V en I en BZ in overweging een nieuw advies uit te brengen waarbij gemotiveerd wordt ingegaan op de positie van referent.

Instantie: Visadienst

Klacht:

Naar aanleiding van verzoekers verzoek tot verlening van mvv gesteld dat verzoeker de uitkomst van zijn aanvraag niet in het land van herkomst heeft afgewacht maar zich in Nederland bevond.

Oordeel:

Gegrond