2006/046

Rapport

Verzoeker vroeg de Visadienst in september 2004 om advies uit te brengen over een nog in te dienen aanvraag om verlening van een machtiging tot voorlopig verblijf aan zijn echtgenote in Irak. Omdat verzoeker niet alle benodigde documenten had overgelegd bood de Visadienst hem herstelverzuim aan. Verzoeker werd tevens verzocht een aantal identificerende vragen te beantwoorden met betrekking tot zijn huwelijk. Verzoeker werd onder meer verzocht aan te geven wanneer de consummatie van het huwelijk had plaatsgevonden.

Behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen heeft een ieder recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

Informatie over de “consummatie” van verzoekers huwelijk was niet alleen niet relevant in het kader van zijn mvv-adviesaanvraag maar is in het algemeen niet relevant bij de toepassing of voorbereiding van handelingen in het kader van Nederlandse wet- en regelgeving. Een dergelijke vraag van een Nederlands bestuursorgaan dient geen enkel doel en brengt de rechtszoekende door het impertinente karakter ervan onnodig in verlegenheid. Daar komt bij dat de vraag als grievend kan worden ervaren, of als een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, en derhalve in zoverre kan worden aangemerkt als onnodig bezwarend. Met het stellen van de vraag is dan ook in strijd gehandeld met het recht op eerbieding van de persoonlijke levenssfeer.

De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

De klacht over de onderzochte gedraging van de Visadienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ondergebracht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), is gegrond wegens strijd gehandeld met het recht op eerbieding van de persoonlijke levenssfeer.

De Nationale ombudsman heeft met instemming kennis genomen van de mededeling van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie dat naar aanleiding van deze zaak bij de IND, zo nodig in overleg met de minister van Buitenlandse Zaken, wordt bezien in hoeverre verduidelijking gewenst is van de instructies over de identificerende vragen en over de werkwijze bij het stellen daarvan.

Instantie: Visadienst

Klacht:

In verband met verzoekers aanvraag tot verlening van mvv gevraagd wanneer de consummatie van zijn huwelijk plaats had gevonden.

Oordeel:

Gegrond