2005/166

Rapport

Om de geluidsoverlast voor verzoeker te beperken werd zijn woning van geluidwering voorzien. Het Project Geluidsisolatie Schiphol (PROGIS) verzorgt onder verantwoordelijkheid van het Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de organisatie van de geluidsisolatie.

Verzoeker klaagt erover dat de afronding van de isolatiewerkzaamheden aan zijn woning te lang heeft geduurd.

De Nationale ombudsman overwoog dat de afronding van de isolatiewerkzaamheden aan verzoekers woning na de oplevering nog ruim een jaar in beslag had genomen. Nu een oplevering in de regel het sluitstuk is van de te verrichten werkzaamheden, mag worden verwacht dat, indien er nog werkzaamheden moeten worden ver­richt, deze voortvarend worden afgerond. Voor nog uit te voeren werkzaamheden wordt in beginsel een termijn van tien werkdagen aangehouden. Een termijn van een jaar is niet voortvarend. Geconcludeerd moet worden dat sprake is van strijd met het vereiste van voortvarendheid. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging “niet behoorlijk”.

Verzoeker klaagt er verder over dat PROGIS naar aanleiding van zijn klacht over de voortgang van de werkzaamheden geen maatregelen heeft getroffen.

De Nationale ombudsman overwoog dat toen het voor PROGIS duidelijk had kunnen zijn dat de werkzaamheden aan verzoekers woning niet binnen een redelijke termijn na oplevering waren afgerond, hij gelet hierop maatregelen had getroffen ten einde de voortgang te bewaken. Dit heeft PROGIS echter nagelaten, waarmee hij in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel heeft gehandeld. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging “niet behoorlijk”.

Verzoeker klaagt er voorts over dat PROGIS zijn klacht over de opzichter niet in behandeling heeft genomen.

De Nationale ombudsman overwoog dat nu de opzichter in dienst was van de aannemer het geen onredelijk standpunt van PROGIS was, dat verzoeker zijn klacht met de aannemer moest opnemen. Echter van PROGIS had gelet op de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat voor de uitvoe­ring van de isolatiewerkzaamheden meer dienstbaarheid mogen worden verwacht dan een enkele verwijzing naar de aannemer. Nu zij dit niet heeft gedaan, heeft hij in strijd gehandeld met het vereiste van correcte bejegening. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging “niet behoorlijk”.

Overige klachtonderdelen:

- afhandeling klacht bewaarwijze sleutels.

Instantie: Directoraat Generaal Rijkswaterstaat

Klacht:

Lange duur afronding isolatiewerkzaamheden aan woning.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Directie project geluidsisolatie van Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Klacht:

Wijze van klachtbehandeling over voortgang werkzaamheden en opzichter;.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Directie project geluidsisolatie van Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Klacht:

Wijze waarop verzoekers klacht over bewaarwijze van sleutels voor nieuwe deuren is afgehandeld.

Oordeel:

Niet gegrond