De volhouder wint

Op deze pagina

    Column
    Foto van een vrouw

    Manon (niet de echte naam) is werkzaam geweest als militair maar heeft in 2014 eervol ontslag gekregen. Sindsdien volgt zij via Defensie een re-integratietraject zodat zij hopelijk weer een nieuwe baan vindt. Onderdeel van dit traject is dat zij één keer per week verplicht naar een re-integratiebijeenkomst gaat. Haar zoontje gaat op die dag naar het kinderdagverblijf. Prima geregeld dus…of toch niet?

    Manon ontvangt nu een WW-uitkering. Om het kinderdagverblijf te kunnen betalen, ontvangt zij ook een kinderopvangtoeslag. De laatste tijd hoort zij veel horrorverhalen over mensen die ontvangen toeslagen achteraf moeten terugbetalen en daardoor in grote financiële problemen komen. Die ellende wil zij zichzelf besparen. Voor de zekerheid checkt zij daarom bij de Belastingdienst of zij in haar situatie daadwerkelijk recht heeft op de kinderopvangtoeslag. Zo'n zes telefoontjes verder is ze eruit: volgens de Belastingdienst heeft zij geen recht op kinderopvangtoeslag omdat zij via haar oud werkgever een re-integratietraject volgt en niet via het UWV of de gemeente. Ook op de website van de Belastingdienst leest zij dit terug. Manon staat perplex. Voor de zekerheid schrijft zij nog een brief aan de Belastingdienst. Maar ook daarop is het antwoord eenduidig: zij heeft geen recht op kinderopvangtoeslag.

    Manon zet de kinderopvangtoeslag meteen stop. Toch zit de zaak haar niet lekker en ze legt de situatie aan mij voor. 'De Belastingdienst belemmert hiermee ernstig mijn re-integratie op de arbeidsmarkt', schrijft Manon. Daar heeft ze zeker een punt. Het kinderdagverblijf voor één dag per week betalen vanuit een WW-uitkering kan een krappe toestand worden. Eén van mijn medewerkers neemt contact op met de Belastingdienst en legt de situatie nog eens uit. En wat blijkt? Manon blijkt in haar specifieke geval wel degelijk recht te hebben op kinderopvangtoeslag! Opgelucht vraagt Manon alsnog met terugwerkende kracht vanaf 9 juli 2014 kinderopvangtoeslag aan. Zij ontvangt de achterstallige kinderopvangtoeslag, maar alleen voor de periode vanaf 1 november 2014. Het is namelijk niet mogelijk om een toeslag aan te vragen met een ingangsdatum van meer dan 3 maanden geleden. 'Dat kan wel zo zijn', vindt Manon, 'maar ik had er wél recht op in die periode. Door foutieve informatie van de Belastingdienst destijds heb ik dat nu niet ontvangen.'   

    De volhouder wint, blijkt ook hier maar weer. Vanwege deze specifieke situatie heeft de Belastingdienst uit coulance alsnog de kinderopvangtoeslag vanaf juli 2014 toegekend en uitbetaald aan Manon. Mooi dat zij dit alsnog goed hebben opgepakt. De informatie hierover op hun website is ook aangepast gelukkig. Manon verwacht binnenkort haar tweede kindje. Mocht ze dan nog steeds in het re-integratietraject zitten, dan is het in ieder geval een geruststellende gedachte dat ze haar tweede kindje ook naar de kinderopvang kan brengen.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column