Rode kaart

Op deze pagina

    Column
    Jonge man met kort haar kijkt in de verte

    Haico* gaat elk weekend uit in het centrum van Zwolle. Altijd komt hij wel weer bekenden tegen met wie hij een paar biertjes achterover slaat. Meestal is het gezellig, hoewel Haico soms wat fel kan reageren op pesterij. Deze keer moet de portier erbij komen om de strijd te sussen.

    Dat loopt niet goed af. De portier zet Haico buiten de deur en draagt hem over aan de politie. Die geeft hem op het bureau zonder pardon een rode kaart omdat hij de portier mishandeld zou hebben. De gele- en rode kaarten kennen we uit het voetbal, maar worden ook in het Zwolse uitgaansleven gebruikt. Al twintig jaar lang pakken de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de afdeling Zwolle van de Koninklijke Horeca Nederland samen het uitgaansgeweld aan. Er zijn spelregels afgesproken. Zo kan een bezoeker die in een café ongewenst wordt beschouwd, een gele of rode kaart krijgen. De gele kaart wordt bij een waarschuwing gegeven. Krijgt iemand bij meerdere cafés een gele kaart, dan wordt die omgezet in een rode kaart. Dan mag je een jaar lang geen enkele kroeg in die bij het gele-en rode kaartenproject in Zwolle is aan gesloten. In bepaalde ernstigere gevallen kan er direct een rode kaart worden gegeven.

    Zoals aan Haico. Hij kan nu een jaar lang niet meer in Zwolle op stap. Hij vindt dit een erg zware straf. Voor zijn gevoel is hij zo door de politie veroordeeld, terwijl de rechter zich nog helemaal niet over zijn zaak heeft gebogen.

    Ik ben het met Haico eens. Natuurlijk moet uitgaansgeweld worden tegengegaan. Zo blijft uitgaan voor iedereen een plezier. Ik vind het heel verstandig dat de horeca, gemeente, politie en justitie samen uitgaansgeweld aanpakken. Maar de politie trok een wat te grote broek aan. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen een privaatrechtelijke aanpak zoals de rode kaart en het caféverbod aan de ene kant en aan de andere kant een strafrechtelijke aanpak met aanhoudingen, dagvaardingen en een uitspraak van de strafrechter. Normaal gesproken reikt iemand van de horecabedrijven de rode kaart uit. Als een politieman zo'n kaart uitreikt, lijkt het alsof iemand ook al schuldig is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Dat bepaalt de rechter namelijk. Ik doe dan ook de aanbeveling om dat in het vervolg weer gewoon door iemand van de horeca te laten doen.

    Hoe is het met Haico afgelopen? Het leven zit vol verassingen, want uiteindelijk trok hij een gelukskaart. Omdat hij in Zwolle geen enkel café meer in mocht, ging hij nu voor vertier naar Deventer. Hij trof daar vele onbekenden, waaronder een hele leuke vrouw. En zij is nu zijn vriendin.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column