Ombudsman onderzoekt verzamelen van persoonsgegevens voetbalsupporters

Nieuwsbericht
Foto van een menigte voetbalfans

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar het fotograferen door de politie van alle voetbalsupporters rondom stadions. Ook wil hij weten wat er met deze foto's gebeurt en in welke systemen persoonsgegevens van supporters worden opgeslagen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de zorgen die verschillende supportersverenigingen hierover bij hem hebben geuit. Brenninkmeijer: 'Zij lieten mij weten dat voetbal op deze manier niet leuk meer is. De goeden lijden nu onder de kwaden.' Onschuldige voetballiefhebbers ondervinden gevolgen van acties van de overheid (politie, gemeenten) die slechts gericht zouden moeten zijn op een kleine groep raddraaiers.

Onderzoek naar politie Rotterdam, Amsterdam en het CIV

In zijn onderzoek richt de Nationale ombudsman zich op twee incidenten rondom voetbalwedstrijden in Rotterdam en Amsterdam. Het eerste incident is beschreven in het recente rapport 2011/112, het tweede is het fotograferen van alle supporters voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord-AZ van 2 april jl. De ombudsman heeft de politie Rotterdam-Rijnmond, de politie Amsterdam-Amstelland en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme vandaag om een reactie gevraagd. Begin van de zomer komt de Nationale ombudsman met een analyse.

Misbruik van identificatieplicht

Onlangs bracht de Nationale ombudsman een rapport uit naar aanleiding van een klacht over het fouilleren en het vragen om identificatie van alle in een Amsterdams café aanwezige voetbalsupporters (2011/112 van 12 april 2011). De Nationale ombudsman concludeert in dit rapport dat de politie strafvorderlijke bevoegdheden uit de Wet wapens en munitie ten onrechte heeft gebruikt. Bovendien vindt hij dat onvoldoende is gemotiveerd waarom alle bezoekers zich moesten identificeren. Brenninkmeijer: 'Het heeft er alle schijn van dat dit alleen is gedaan met als doel de aanwezigen te registreren in het informatiesysteem van de politie.'