Gemeente

Waar heeft uw vraag mee te maken?

De gemeente zorgt dat mensen ín die gemeente goed kunnen leven en werken. Een gemeente heeft daarbij veel verschillende taken. Zo zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor de openbare ruimte en veiligheid. Maar de gemeente is er ook voor burgerzaken: ze geven paspoorten uit, en houden bij wie er in de gemeente woont. Inwoners krijgen zelf regelmatig met de gemeente te maken. Bijvoorbeeld om zaken te regelen rond vergunningen, belastingen, uitkeringen of zorg.

Balie van de gemeente

Hebt u een klacht over uw gemeente?

Probeer uw vraag of kwestie eerst met de gemeente zelf op te lossen. Op de gemeentelijke website vindt u algemene informatie. U kunt ook een klacht indienen bij de gemeente zelf. Een officiële klacht moet namelijk behandeld worden, en u krijgt hierop altijd een reactie.

Als u er niet uitkomt met de gemeente

Loopt u vast bij de gemeente? Bijvoorbeeld doordat zij afspraken niet nakomen? Of u geen reactie op een brief of klacht krijgt? Dan kunt u bij de ombudsman terecht. Als uw gemeente een eigen ombudsman heeft, neemt u daar contact mee op. Als uw gemeente bij de Nationale ombudsman is aangesloten, neemt u contact met ons op. We helpen u graag. Een klacht mogen wij alleen behandelen als u zelf bij de gemeente hebt geklaagd.

Check of uw gemeente een gemeentelijke ombudsman heeft.

Bent u benieuwd welke gemeenten er bij de Nationale ombudsman zijn aangesloten. Bekijk hier het overzicht.

Dien online een klacht in of bel 0800 - 335 55 55 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur). Wij staan voor u klaar.