Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

171 resultaten gevonden

 1. Rapport 30 juni 2017

  Rapportbrief: Politie Midden-Nederland moet medische verklaring opvragen bij discussie over verwonding door hondenbeet

  Naar aanleiding van de klacht van een echtpaar over hoe de politie Midden-Nederland onderzoek heeft gedaan naar de melding dat hun hond iemand had gebeten, heeft de Nationale ombudsman over deze werkwijze vragen gesteld aan de politiechef.

  Lees meer
 2. Tekstpagina 8 augustus 2018

  Stewardessen en klachten over Verklaring van Geen Bezwaar

  Marjorie* is dolblij, want ze is bij de KLM aangenomen als stewardess. Ze woont nu nog in Dubai waar ze werkt voor de vliegmaatschappij Emirates. Om bij de KLM aan de slag te gaan moet ze een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aanvragen bij het ministerie…
  Lees meer
 3. Rapport 19 september 2018

  2018/074 RDW past informatie over omwisselen buitenlands rijbewijs aan

  18-jarige Nederlandse studente woonde jarenlang in Thailand. Zij heeft een Thais rijbewijs en wil dat omwisselen in een Nederlands rijbewijs. Maar de gemeente, de Belastingdienst en de RDW sturen haar van het kastje naar de muur. Na onderzoek van de ombudsman zegt de RDW toe de informatie hierover in brieven en op de website te verbeteren. De ombudsman heeft hier met instemming kennis van genomen.
  Lees meer
 4. Rapport 15 oktober 2014

  2014/139 LBIO stelt ten onrechte persoonlijke verklaring boven rechterlijke beschikking over te betalen kinderalimentatie

  Vrouw schakelt het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in omdat zij van haar ex-man ineens een lagere kinderalimentatie ontvangt. De ex-man zegt dat over dit laatste een afspraak is gemaakt en toont het LBIO een door de vrouw ondertekende verklaring waarin zij toestemt in de verlaging. De vrouw klaagt dat het LBIO hiervan uitgaat in plaats van de rechterlijke beschikking en doet aangifte van vervalsing van de verklaring. De Nationale ombudsman is het eens met de vrouw; het LBIO had te weinig aantoonbare feiten voor de stelling van de man en had hem bij handhaving van zijn mening naar de rechter moeten verwijzen. Het LBIO krijgt van de ombudsman de aanbeveling voortaan het bedrag uit de rechterlijke beschikking te innen en ervoor te zorgen dat de vrouw de achterstallige alimentatie ontvangt.
  Lees meer
 5. Rapport 12 augustus 2014

  2014/086 VWS wint te weinig informatie in over inhoud verklaring

  Een bedrijf dat natuurproducten verkoopt in en buiten Nederland heeft voor een procedure bij de Europese Commissie een verklaring nodig van een "bevoegde autoriteit". Het bedrijf vraagt een verklaring aan bij VWS om aan te tonen dat het bedrijf in het verleden colloïdale zilverproducten heeft verkocht. VWS lijkt niet te begrijpen wat deze verklaring moet inhouden. De vrouw klaagt erover dat VWS ten onrechte weigert een verklaring af te geven. VWS heeft immers een meewerkplicht volgens het Verdrag. De Nationale ombudsman oordeelt dat het VWS zich vooraf had moeten afvragen wat voor soort verklaring nodig was. Dit is blijkbaar niet bij het bedrijf nagevraagd. De Nationale ombudsman doet de minister van VWS de aanbeveling om het verzoek opnieuw in behandeling te nemen en daarbij informatie van de Europese Commissie te betrekken.
  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 5 februari 2009

  Verklaring van geschiktheid rijbewijs binnen vier maanden

  Het CBR moet mensen die een Verklaring van geschiktheid nodig hebben voor het verlengen van hun rijbewijs, zoals 70-plussers, duidelijker informeren over de aanvraag van zo'n verklaring en de tijd die dat kost. Het CBR moet zo snel mogelijk en binnen een…
  Lees meer
 7. Nieuwsbericht 5 april 2016

  Tweede Kamer benoemt Margrite Kalverboer tot Kinderombudsman

  Vandaag heeft de Tweede Kamer Margrite Kalverboer benoemd tot Kinderombudsman. De ambtsdragers en de medewerkers van het bureau van de Nationale ombudsman hebben hier met instemming kennis van genomen.
  Lees meer
 8. Nieuwsbericht 31 juli 2014

  Zelfstandigen in de zorg kunnen weer aan de slag

  De Nationale ombudsman heeft klachten ontvangen van ZZP-ers in de zorg die sinds het najaar 2013 niet meer beschikken over een Verklaring arbeidsrelatie-winst uit onderneming (VAR-wuo). Deze verklaring hebben zij nodig omdat de verklaring aangeeft dat hun…
  Lees meer
 9. Rapport 26 oktober 2018

  2018/080 Verlies Nederlandse nationaliteit

  Man klaagt over onjuiste informatieverstrekking door de Nederlandse ambassade in Beiroet. Zijn vader en hij hebben drie jaar geleden de Libanese nationaliteit aangenomen. Vader heeft toen de ambassade expliciet gevraagd naar verlies Nederlanderschap en daar was geen sprake van. Bij het aanvragen van een nieuw paspoort blijkt de man zijn Nederlanderschap toch kwijt te zijn. De ombudsman concludeert de klacht als niet gegrond omdat na onderzoek niet aannemelijk blijkt dat de ambassade verkeerde informatie heeft verstrekt.
  Lees meer