Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

10 resultaten gevonden

 1. Rapport 25 februari 2014

  2014/011: Slachtoffer van verduistering klaagt over uitblijven actie CJIB om schadevergoeding te innen

  Slachtoffer van verduistering vindt dat het CJIB onvoldoende heeft gedaan om het bedrag van de schadevergoedingsmaatregel van €92.010,93 die aan de veroordeelde dader is opgelegd te innen. De Nationale ombudsman heeft niet de indruk dat het CJIB niets heeft gedaan met de informatie die het slachtoffer had aangedragen om het geld bij de dader te innen. Maar pas na negen maanden heeft het CJIB de informatie over de bankrekeningnummers en bankafschriften opnieuw beoordeeld, dit is niet voortvarend.
  Lees meer
 2. Rapport 19 maart 2018

  2018/009 Toekenning sepotcode

  Jurist begint voor zichzelf en neemt veertien cliënten mee van zijn vorige werkgever. De werkgever vraagt de man de dossiers terug te geven, maar die heeft hij niet. De werkgever doet aangifte van verduistering. De jurist klaagt dat het OM de zaak heeft geseponeerd met code 02 (onvoldoende bewijs) in plaats van code 01 (ten onrechte als verdachte aangemerkt. De Nationale ombudsman vindt dat het OM zeer onnauwkeurig heeft gehandeld, maar dat het OM de jurist terecht als verdachte heeft aangemerkt.
  Lees meer
 3. Rapport 22 maart 2016

  2016/028 Politie levert geen maatwerk door verduisterde auto niet aan eigenaar ter beschikking te stellen

  De auto van een man is zonder zijn toestemming meegenomen door zijn ex-partner. Hij doet aangifte van diefstal/verduistering bij de politie. De politie meldt de man dat zijn auto in de parkeergarage van zijn ex-partner staat. Wegens financiële problemen kan de man de auto niet laten ophalen of wegslepen. Hij probeert enige tijd later om zelf zijn auto op te halen, maar zijn ex-partner wil niet meewerken. De politie kan niets meer voor hem doen omdat het een civielrechtelijke kwestie betreft. De man klaagt dat de politie de auto niet daadwerkelijk fysiek aan hem ter beschikking heeft gesteld. De Nationale ombudsman oordeelt dat hij van de politie een actieve bemiddelende rol had verwacht, gelet op het conflict tussen de man en zijn ex-partner.
  Lees meer
 4. Column 4 juni 2016

  Help, ik wil mijn auto terug

  Stel: je bent eigenaar van iets, bijvoorbeeld een fiets. Je weet waar die fiets is maar je kunt er niet over beschikken. Dat kan enorm frustrerend zijn. Jack* weet er alles van. Zijn ex heeft zijn auto zonder zijn toestemming meegenomen. Ze heeft dat…
  Lees meer
 5. Rapport 24 april 2017

  2017/056 Was het optreden van de politie proportioneel in een conflict over een hond?

  Een vrouw dient een klacht in over de politie Zeeland-West-Brabant. Zij werd in haar woning aangehouden en een nacht vastgezet in verband met een ruzie over wie de eigenaar is van een geadopteerde hond. De ombudsman neemt contact op met alle betrokkenen en concludeert dat het politieoptreden in dit geval niet in verhouding staat tot wat er is gebeurd. Daarbij vindt hij het niet professioneel van een betrokken politieman om te reageren op een melding van de aanhouding via social media. Hij heeft tenslotte een voorbeeldfunctie.
  Lees meer
 6. Column 8 februari 2014

  Malafide huurster

  Antonie* en zijn vrouw hebben hun huis al lange tijd te koop staan. Om de dubbele financiële lasten te beperken, besluiten zij de woning tijdelijk gemeubileerd te verhuren aan Saskia*. Al gauw komen ze erachter dat Saskia niet zo'n betrouwbare huurster is.…
  Lees meer
 7. Column 3 juni 2017

  Van wie is deze hond?

  Bento* is een Portugese straathond. Via een adoptiestichting is hij in Zeeland terecht gekomen bij Esther*. Zij regelt dat de honden bij passende gezinnen komen. Voor Bento vindt ze een plekje bij Gerbrand*. Maar twee dagen nadat Bento bij Gerbrand woont,…
  Lees meer
 8. Rapport 5 juni 2012

  2012/093: Onderneemster klaagt dat Belastingdienst geheimhoudingsplicht heeft geschonden in onderzoek

  Belastingdienst/Randmeren stelt derdenonderzoek in bij groot familiebedrijf in kassasystemen. Het familiebedrijf vindt dat de Belastingdienst onnodig negatieve informatie over haar kassasysteem aan haar afnemers heeft verstrekt en de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Het onderzoek was gericht op de gebruikers van de kassasystemen en niet het bedrijf zelf. De Nationale ombudsman vindt dat de Belastingdienst niet zorgvuldig is omgegaan met de belangen van het bedrijf. Ook vindt hij de term 'afroomtoets' voorbarig en misplaatst omdat ermee wordt gesuggereerd dat het bedrijf deze toepassing expres heeft gemaakt voor het verdonkeremanen van omzet . Hij doet de aanbeveling dat bij dergelijk onderzoek wordt aangegeven hoe rekening wordt gehouden met de belangen van betrokken partijen.
  Lees meer
 9. Nieuwsbericht 2 september 2009

  Hulp voor slachtoffer fraude met gestolen identiteitskaart

  Diefstal van een nieuw aangevraagde identiteitskaart uit een postcontainer bracht een man in ernstige problemen. Zo werd een bedrijf op zijn naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dat vervolgens schulden maakte, BKR Tiel registreerde schulden op…
  Lees meer
 10. Rapport 20 december 2013

  2013/201: Politie treedt niet op tegen malafide huurster omdat het zou gaan om civiel geschil

  Man is slachtoffer van een malafide huurster aan wie hij zijn huis dat te koop stond tijdelijk gemeubileerd heeft verhuurd. Die vertrekt na opzegging van de huur uit zijn huis, maar neemt spullen van de man mee. De man belt de politie. Ter plaatse kan die niets doen omdat de man niet kan aantonen dat het zijn spullen zijn. De man doet aangifte. Hij hoort niets meer. Door tussenkomst van de ombudsman hoort de man dat zijn zaak geseponeerd is omdat het zou gaan om een civiel geschil en geen verduistering. De ombudsman snapt dat de politie niet ter plaatse kon optreden, maar deze had naderhand wel onderzoek moeten doen. Anders kun je niet zomaar concluderen dat het gaat om een civiel geschil en niet om verduistering. Ook is de beslissing op het sepot te laat genomen en zonder goede motivering.
  Lees meer