Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

61 resultaten gevonden

 1. Vraagstuk 31 januari 2019

  Het duurt lang voordat de IND beslist over mijn verblijfsvergunning

  Hebt u de IND gevraagd om een verblijfsvergunning en hebt u nog niets gehoord? Dat is vervelend. Zeker als u daardoor andere zaken niet kunt regelen. Zoals naar het buitenland reizen of huur- of zorgtoeslag aanvragen.

  Lees meer
 2. Onderwerp 31 januari 2019

  Verblijfsvergunning

  Hebt u een vraag voor de IND over een verblijfsvergunning? Is uw aanvraag bijvoorbeeld afgewezen? Of duurt het lang voordat u iets hoort? Op deze pagina helpen wij u verder

  Lees meer
 3. Vraagstuk 31 januari 2019

  Ik ben het niet eens met de afwijzing door de IND van mijn aanvraag

  Heeft de IND uw verzoek om een verblijfsvergunning of naturalisatie afgewezen? Dat is vervelend. Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hier bezwaar tegen maken. Doe dit wel op tijd: binnen 6 weken na de beslissing van de IND.

  Lees meer
 4. Vraagstuk 31 januari 2019

  Ik krijg niemand van de IND telefonisch te spreken

  Wilt u een medewerker van de IND spreken, maar krijgt u niemand aan de telefoon? Dat is vervelend. Voor algemene vragen kunt u ook op de website van de IND kijken. Onder het kopje ‘veelgestelde vragen’ staat misschien het antwoord dat u zoekt.

  Lees meer
 5. Rapport 22 februari 2016

  2016/018 IND Caribisch Nederland schiet tekort bij afhandeling klacht over onjuiste informatie aanvraag verblijfsvergunning

  Een Dominicaanse inwoonster van Sint Eustatius krijgt geen antwoord op haar klacht bij de IND over onjuiste informatieverstrekking inzake haar verblijfsvergunning. De Nationale ombudsman is van mening dat de IND had moeten ingaan op de kern van de klacht en daarbij de (gemachtigde) van de vrouw persoonlijk hadden moeten horen bij de klachtafhandeling.
  Lees meer
 6. Vraagstuk 31 januari 2019

  Ik kan niet naturaliseren omdat ik niet kan inburgeren

  Als u de Nederlandse nationaliteit wilt aanvragen, moet u ingeburgerd zijn. Kunt u niet inburgeren of denkt u dat dat niet hoeft? Dan kunt u misschien vrijstelling krijgen.

  Lees meer
 7. Rapport 5 november 2018

  2018/081 IND mag vreemdeling intrekkingsformulier niet laten ondertekenen als advocaat niet aanwezig is

  Vrouw komt zonder haar advocaat aan het loket van de IND voor een aanvraag verblijfsvergunning. De IND stelt voor haar aanvraag in te trekken en de vrouw ondertekent die. De ombudsman vindt het niet behoorlijk dat de IND een vreemdeling het intrekkingsformulier laat ondertekenen als de IND weet dat een aanvrager wordt bijgestaan door een advocaat. De ombudsman heeft er kennis van genomen dat de IND de intrekking als nietig beschouwt en zal haar via haar advocaat een nieuwe uitnodiging voor een loketbezoek sturen.
  Lees meer
 8. Rapport 10 maart 2011

  2011/089: Verzoek verblijfsvergunning EG-langdurig verblijf wordt niet geaccepteerd door verblijfsgat

  Ethiopische vrouw studeerde in Nederland op basis van een studievergunning. Zij vraagt na haar afstuderen een verblijfsvergunning in het kader van de kennismigrantenregeling aan, zij wordt promovendus. De einddatum van de studievergunning is de dag vóór de ingangsdatum van de volgende vergunning; er ontstaat een verblijfsgat van één dag. Twee jaar later wordt haar aanvraag voor een reguliere verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd afgewezen omdat zij tussen beide vergunningen in één dag zonder vergunning in Nederland verbleef en dus niet minimaal vijf jaar onafgebroken legaal in Nederland heeft gewoond. De Nationale ombudsman vindt dat de IND de vrouw niet goed heeft geïnformeerd over het voorkomen van een verblijfsgat. Zie ook 2011/090.
  Lees meer
 9. Nieuwsbericht 10 januari 2018

  Update: reactie op rapport Geen thuis zonder Nederlands paspoort

  In juli 2017 brachten de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman het rapport "Geen thuis zonder Nederlands paspoort" uit. Dit rapport gaat over mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen via een generaal pardonregeling, maar niet kunnen…
  Lees meer
 10. Rapport 7 juni 2018

  2018/040 IND levert maatwerk bij spoedeisend geval zonder aanvrager daarover te informeren

  Vrouw vraagt een verblijfsvergunning aan. De IND beslist binnen zes maanden over zo'n aanvraag. De vrouw informeert tot tweemaal toe bij de IND naar de voortgang, want ze wil naar Marokko. Omdat de IND nog geen beslissing heeft genomen, koopt zij een terugkeervisum. Naderhand blijkt dat de IND twee dagen voor haar vertrek een beslissing heeft genomen. Uit onderzoek van de ombudsman blijkt dat de IND maatwerk heeft willen leveren om haar aanvraag te versnellen, maar haar daar niet over heeft geïnformeerd.
  Lees meer