Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

29 resultaten gevonden

 1. Rapport 12 april 2018

  Rapportbrief: Defensie voldoet eindelijk aan zorgplicht en biedt oplossing voor psychisch beschadigde veteraan

  Afghanistanveteraan komt in de knel met zichzelf na uitzending met veel vuurgevechten. Drank- en drugsgebruik, agressie, een scheiding en een restschuld na de verkoop van zijn huis. Defensie heeft hem na negen jaar nog steeds geen duidelijkheid gegeven over zijn medische toestand voor een Militair Invaliditeitspensioen. De keuringen en onzekerheid over zijn (financiële) situatie zorgen voor veel spanning en stress. Na tussenkomst van de veteranenombudsman heeft de minister van Defensie eindelijk aan haar zorgplicht voldaan en een wenselijke oplossing gevonden. (V2018.07941)
  Lees meer
 2. Nieuwsbericht 16 juni 2016

  Defensie voldoet niet aan zorgplicht bij Bosnië-veteraan

  Defensie heeft een veteraan onvoldoende begeleid na zijn ziekmelding. Hij heeft geen arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend gekregen en is ook niet in het kader van zijn re-integratie begeleid. Hierdoor is hij in grote problemen beland.…
  Lees meer
 3. Dossier 4 januari 2018

  Schulden en armoede

  Hoe komt het dat bij mensen schulden ontstaan? Er zijn allerlei oorzaken: werkloosheid, hypotheekproblemen, scheiding, ziekte of onverwachte terugvorderingen van de overheid.
  Lees meer
 4. Rapport 2 juli 2013

  2013/081: Echtgenoot klaagt over lichamelijk onderzoek door UWV bij zijn vrouw met psychische klachten

  Vrouw komt op het spreekuur van verzekeringsarts van het UWV in Goes. De vrouw heeft psychische klachten, maar de vrouw moet zich uitkleden en de arts doet een lichamelijk onderzoek. De Nationale ombudsman vindt dat de arts beter had moeten motiveren waarom hij ook een lichamelijk onderzoek deed. Hij onthoudt zich van een oordeel over de manier van medisch onderzoek.
  Lees meer
 5. Onderzoek 17 november 2017

  Verkenning van de positie van ex-partners van veteranen

  De Veteranenombudsman ontving klachten van ex-partners die stellen dat Defensie onvoldoende oog en waardering heeft voor de rol die zij hebben gespeeld. Ex-partners kunnen geen beroep doen op de Veteranenwet omdat zij daarin niet worden aangemerkt als "relatie van de veteraan". De ombudsman startte een verkenning om inzicht in de omvang van de problemen en mogelijke oplossingen te krijgen. De verkenning laat zien dat de kwestie die de ex-partners bij de Veteranenombudsman aankaartten, wel degelijk bestaat. (dossiernummer 2017.12863)
  Lees meer
 6. Column 25 juni 2016

  Het is Veteranendag

  Een dag waarop we onze meer dan 117.000 veteranen danken voor hun inzet voor ons land. Ik doe dit in mijn rol als Veteranenombudsman tijdens het defilé op het Malieveld in Den Haag. Daar komen oudere en jongere veteranen samen. Mensen die gediend hebben…
  Lees meer
 7. Column 31 december 2010

  Op eigen risico

  De laatste uren van dit jaar zijn aangebroken. Tijd voor oliebollen, oudejaarsconferences, een spetterend feest of het jaar overdenken. Zo'n jaarwisseling is altijd weer een bijzonder moment. Maar als Nationale ombudsman maak ik mij op dit soort momenten…
  Lees meer
 8. Rapport 24 oktober 2012

  2012/178: UWV schiet te kort bij aanvraag deskundigenoordeel over psychische klachten man

  Man meldt zich vanuit Suriname in Nederland ziek wegens psychische klachten. Zijn werkgever accepteert zijn ziekmelding niet en stopt zijn loon. Een jaar later keert de man terug naar Nederland en vraagt een deskundigenoordeel aan bij het UWV Amsterdam. Ondertussen is zijn dienstverband beëindigd. Het UWV zegt geen oordeel te kunnen doen wegens het ontbreken van gegevens. Dat klopt niet, er zijn wel voldoende gegevens om nader onderzoek te kunnen doen. De Nationale ombudsman vindt dat het UWV in dat onderzoek te kort is geschoten.
  Lees meer
 9. Rapport 18 februari 2016

  2016/014

  Een man heeft van 2005 tot 2011 als agent samengewerkt met de AIVD. Hij klaagt erover dat de AIVD tijdens de samenwerking onvoldoende oog heeft gehad voor zijn gesteldheid en hem na einde samenwerking onvoldoende heeft begeleid. De Nationale ombudsman vindt dat de AIVD tekort is geschoten door bij de werving onvoldoende rekening te houden met de impact die bepaalde gebeurtenissen uit het verleden van de man op hem hebben gehad. Van de AIVD mag worden verwacht dat hier zorgvuldig onderzoek naar wordt gedaan. De klachten ten aanzien van de begeleiding na dienstverband en de gedane toezeggingen missen feitelijke grondslag en zijn niet gegrond.
  Lees meer
 10. Nieuwsbericht 8 oktober 2010

  Ombudsman start onderzoek naar thuiszittende kinderen in het onderwijs

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar thuiszittende kinderen. Naar schatting gaan er momenteel elke dag tussen de 800 en 1100 kinderen niet naar school bijvoorbeeld omdat ze, wegens gedragsproblemen of psychische problemen,…
  Lees meer